Noord-Macedonië 2

Noord-Macedonië

Noord-Macedonië 3 UITGELICHT! Noord-Macedonië -September’19-

We beginnen de onze rubriek UITGELICHT! met een onbekend wijnland, Macedonië, sinds februari 2019 officieel Noord Macedonië genoemd. Noord Macedonië is kleiner dan Nederland, 25.000km² t.o.z.v. 42.000 km² en heeft ruim 2.1 miljoen inwoners. Het ligt ingeklemd tussen Griekenland in het zuiden, Bulgarije in het oosten, Kosovo in het noorden en Albanië in het westen. Qua wijngaard areaal is het beduidend groter dan ons land, zo’n 35.000ha, wij hebben slechts rond de 160ha.

In deze wijngaarden, welke verspreid liggen over 7 wijngebieden waarvan er 3 bovenuit springen met een AOP (gegarandeerde herkomst benaming); Osogovo, Vardar-dal en Polog, worden naast de bekende internationale druivenrassen zoals o.a. merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, chardonnay, sauvignon blanc en riesling hoofdzakelijk autochtone rassen verbouwd. Voor witte rassen zijn dit voornamelijk žilavka, zhupljanka en temjanika, ook de graševina die uit Kroatië is overgewaaid vind treft men hier aan.

Rode wijn komt van o.a. kratošija, prokupac en, de belangrijkste, vranec of vranac (spreek uit: vranets) wat zoiets als krachtig zwart paard betekend. Wijnen van de laatst genoemde druif zijn vaak rijk aan tanine, krachtig en donker van kleur, bijna zwart, daardom ook wel de “zwarte wijn” genoemd en wordt vaak geblend met internationale rassen zoals merlot en cabernet sauvignon.

In de tijd van de Romeinen, vóór onze jaartelling!, waren de wijnen uit deze regio enorm populair en gold Stobi in Vardar al als wijncentrum.  Vardar is qua microklimaat en omstandigheden te vergelijken met het Zuidelijke Rhône-dal in Frankrijk.

De belangrijkste producenten voor kwaliteitswijnen zijn Tikveš Winery, Stobi Winery, Bovin, Ezimet Vino, Popov en Venec Winery.

Waar te verkrijgen in Nederland? Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens in onze webwinkel! https://www.horecaenwijnadviesnl.com/homehoreca-en-wijnadvies/webshop/

Noord-Macedonië 5Noord-Macedonië 7Macedonie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: