Tips voor de feestdagen 2019 2

Tips voor de feestdagen 2019

Tips voor de feestdagen 2019 3

Yes! De Sint is het land weer uit dus we kunnen nu helemaal los met Kerst. Heb jij het diner al helemaal in je hoofd? Tof, maar heb je dan ook al een keuze voor de wijn gemaakt? Vinoloog Martin van den Brink van Horeca & Wijn Advies NL helpt je voor de dag komen als wijnexpert! Want eigenlijk is er maar één ding dat je echt moet onthouden: hoe meer smaken in het gerecht, hoe complexer de wijn moet zijn.

HET APERITIEF

Het aperitief is bedoeld om de eetlust op te wekken en dat doe je door een drankje met een fris karakter. Hou je van een bubbeltje? Dat kan er ook gewoon bij. Kies je een cocktail of longdrink, ga dan voor het frisse, bittere type als de Dry-Martine cocktail of een Gin-Tonic.

Een glas Champagne, Cava, Prosecco, Fino Sherry, witte of rode wijn kan ook, zolang die maar droog is. Wat je in elk geval nooit moet doen, is een te zoete of romige drank kiezen. Dus rode en witte port of cream-likeuren kun je beter laten staan.

‘Bij paddenstoelen kies je voor rode wijnen die iets aards en kruidigs hebben’

WIJN BIJ JE VOORGERECHT

Serveer je een garnalencocktail? Schuif dan sowieso de Riesling aan de kant. Samen met garnalen krijg je dan een metaalsmaak, bah! Beter is het om witte wijnen te kiezen als Muscadet sur Lie uit de Loire-Frankrijk, Cortese- Piëmonte-Italië, Soave-Veneto-Italië en Chenin Blanc uit Zuid Afrika. Whiskysaus overheerst vaak, pas daarmee op in combinatie met je wijn.

Bij gerookte zalm kun je heel veel lekkers drinken. Sauvignon Blanc uit de Loire zoals Sancerre, Pouilly Fumé en Sauvignon de Touraine zijn klassiekers. Maar ook een niet te krachtige Verdejo uit Rueda-Spanje kan een goede combi zijn. Zit er ui bij het gerecht? Kijk dan uit met de combinatie die je kiest.

Rundercarpaccio met rucola, dressing op basis van acetobalsamico en Parmezaanse kaas is ook een mooi traditioneel voorgerecht. Daarbij past een fruitige rode wijn heel goed, bijvoorbeeld de Italiaanse Valpolicella Classico uit Veneto, Barbera uit Piëmonte of eventueel Cabernet Franc-Loire-Frankrijk.

SOEP

Over soep kunnen we kort zijn, daar hoort geen wijn bij. Heb je nog een glas staan van het voorgerecht? Drink die dan gewoon lekker door bij de soep en wacht op wat komen gaat.

 

 

HET HOOFDGERECHT

Het hoofdgerecht kan natuurlijk talloze vormen aannemen. Staat er gevogelte als kalkoen of kip op het menu? Kijk dan naar wat je erbij serveert. Bij paddenstoelen kies je voor rode wijnen die iets aards en kruidigs hebben, zoals Shiraz uit Australië, Rioja’s, Malbec uit Cahors-Z.W.-Frankrijk of Argentinië. Bij bijvoorbeeld blauwschimmelkaas kies je voor een  type Nero d’Avola uit Sicilië, Merlot uit Chili of Argentinië.

Het traditionele varkenshaasje krijgt in Nederland vaak een champignonroomsaus. Daarbij hoort een zachte, volle wijn zoals Montepulciano d’Abruzzen-Italië, Ripasso uit Valpolicella-Italië, Primitivo-Puglia-Italië of Zinfandel uit Californië.

Wild als hoofdgerecht is wel het summum van het hele diner. Of je nu kiest voor hazenrug, hert, wild zwijn of fazant. De één kan een hele krachtige wildsmaak hebben zoals haas, de ander juist subtiel zoals ree.

Over het algemeen passen Rhônewijnen goed bij wild, maar dan moet je geen hele lichte kiezen als Côte du Rhône of CôteTips voor de feestdagen 2019 5 du Rhône Village. Kies bijvoorbeeld mooie volle en iets kruidige wijnen zoals Gigondas, Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras, Grozes Hermitage en Hermitage. Wil je voor Italiaans gaan? Dan is een Amarone uit Valpolicella een goede keus. Wil je echt eens iets anders dan klassiek? Ga dan voor Vranec uit Noord Macedonië of Saperavi uit Georgië, al deze wijnen vind je in onze online wijnwinkel https://www.horecaenwijnadviesnl.com/homehoreca-en-wijnadvies/webshop/  

‘Staat er ijs op het programma? Kies dan een wijn die zoeter is dan het gerecht.’

Ga je specifiek voor wilde fazant en combineer je dat met zuurkool? Dan hebben we een gratis tip voor je. Kies een traditionele wijn, bijvoorbeeld Riesling of Pinot Gris uit de Elzas of uit Noord Macedonië of een heerlijke Riesling Spätlese uit de Rheingau, liefst een wat oudere type of Grand Cru (Elzas). Een scheutje van de wijn kun je ook gebruiken om de zuurkool in te koken. Voor een extra feestelijk kerstmaal.

Bij veel mensen zal toch de traditionele biefstuk gewoon op tafel verschijnen. Als je daar geen uitgesproken bijgerechten bij serveert en kiest voor een lichte jus, eventueel van rode wijn, dan is een rode Bordeaux een prima wijnkeuze. Hou je van een stevige Bordeaux? Ga dan voor een wijn uit de Médoc (linkeroever). Wil je juist een wat toegankelijker type? Neem dan een wijn van de rechteroever zoals (Lalande) Pomerol of St Emillion, deze hebben vaak meer Merlot in de blend samen met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Ook hier kun je weer kiezen voor Vranec of Saperavi.

Bij kalf geserveerd als ragout is een witte Rhônewijn erg lekker, het zachte mondgevoel sluit perfect aan bij de romigheid van de ragout. Kalf als kotelet gebakken of gegrild gaat mooi samen met Spaanse Tempranillo zonder houtopvoeding, Nero d’Avola Sicilië-Italië, Argentijnse Mabec zonder al te veel tannine, Duitse Spätburgunder/Pinot Noir of Pinot Nero uit Trentino-Alto Adige-Italië. Ook wel eens gedacht aan een Amber Wijn? Nee? deze passen ook perfect bij kalfsvlees of grilgerechten, in onze online-wijnwinkel kun je er enkele vinden!

Roullade van varken, kip of kalf combineert ook goed met de wijnen die bij kalf passen, maar veel is dan afhankelijk van de garnituur die je erbij serveert.

GOURMETTEN

En dan het gourmetten. Wie houdt er niet van? Maar qua wijn wel een uitdaging, want er zijn veel verschillende smaken op tafel en het is een redelijk vette keuze. Hou je van rode wijn, kies dan voor fruitige types zoals Beaujolais, Valpolicella, de betere Lambrusco’s en Lagrein uit Alto Adige. Witte wijnen die je kunt kiezen zijn Pinot Grigio, Fiano en Grillo uit Italië of witte Gasgogne wijnen van Colombard en Ugny Blanc of Vermentino uit de Provence of Corsica. Kies in ieder geval geen volle, houtgerijpte Chardonnay, dat is te veel van het goede.

HET DESSERT

Heb je nog ruimte voor een dessert? Als dat op basis van chocolade is, dan is een rode Banyuls uit de Roussillon lekker. Of de PX-sherry, een donkere, stroperige zoete wijn gemaakt van ingedroogde druiven.

Staat er ijs op het programma? Kies dan een wijn die zoeter is dan het gerecht. En wat ook altijd lekker is, Moscato d’Asti, een licht mousserende Italiaanse zoete wijn met een laag alcohol percentage, lekker verfrissend door de bubbel als afsluiter!

Wil je meer weten over wijn-Spijs? Of je wijnkennis bijspijkeren? Volg eens een wijncursus bij ons! kijk op https://www.horecaenwijnadviesnl.com/cursussen/

Tips voor de feestdagen 2019 7

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: