• UITGELICHT

Rosé, trendwijn of blijvertje?

Sinds de jaren ’70 in de vorige eeuw is rosé in Nederland een populaire drank, in die tijd vooral bij studenten die niets moesten hebben van de eveneens populaire (medium) sherry. De Portugese rosé van Mateus was hét merk, mede dankzij de bolvormige fles, de bocksbeutel, die na het consumeren gebruikt werd als kaarsenstandaard voor druipkaarsen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Blog-Mateusrose-300x200.jpg
 

 Anno nu!
Rosé zien we in verschillende soorten en smaken, uit diverse landen uit Europa maar ook uit de nieuwe wijnwereld zoals Zuid Afrika en Australië. Maar het populairste rosé land in Nederland is toch Frankrijk en m.n. uit de Provence!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is club55-300x150.png
 

Tegenwoordig zien we steeds meer hippe flessen uit de Provence in de Nederlandse wijnkoelers staan, in alle soorten en maten, met pakkende teksten, wit matglas of verpakt in glimmend goud of roze plastic. Vooral in de trendy en hippe beachclubs aan de Côte d’ Azur worden de flessen steeds groter en duurder. Waar naast de plaatselijke rosé’s van MIP, AIX en Domaine TROPEZ, ook mousserende/champagne rosé’s steeds populairder wordt. Deze trend zal zich zeker uitbreiden naar ons land.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is original_open-uri20130306-5939-15c9rig-300x226.jpg
 
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 01788d1d5d9121955fc9e2224b3f05f9-roses-style-300x200.jpg
 

De trend is duidelijk licht roze van kleur, bijna wit met een roze zweem, wat overigens niets over de smaak zegt. Deze kleur wordt bereikt door de druiventrossen, in zijn geheel, heel voorzichtig te persen, “Vin Presse” of door de manier van “Saignée”, het laten bloeden van de druiven, toe te passen. Daarna wordt de rosé op basis van witte wijn bereiding gemaakt. De smaak wordt bepaald door de druivenrassen die gebruikt worden. In de Provence zijn dat grenache, cinsaut, mourvedre en tibouren, druiven die veel smaak afgeven en tonen van kruiden die in de omgeving groeien , garique-rozemarijn- lavendel-tijm, weergeven. Maar ook zien we cabernet sauvignon en syrah, vooral in Aix-en-Provence.
Dit type rosé is zo populair, dat andere wijnlanden dit wijntype ook gaan maken. Echter zijn zij vaak afhankelijk van andere druivenrassen wat dus een andere smaak geeft aan de wijn. Dus je kunt nooit op de kleur afgaan wanneer het om smaak gaat!

Over smaak gesproken! Wil jij eens verschillende rosé’s naast elkaar proeven? Ga dan naar onze pagina Wijnproeverijen bovenaan deze pagina!

 

  Dus, rosé trend of blijvertje? Def een blijvertje!

Jumilla-spanje

Bodegas Bleda

Spanje, elke wijnliefhebber kent wel een streek. Het gros van deze wijnliefhebbers zullen vaak streken als Rioja, Rueda, Priorat of Ribera del Duero opnoemen, of zelfs Sherry, wanneer naar hun beste Spaanse wijnervaring wordt gevraagd. Weinig mensen kennen echter de Levante, de streek in het  achterland van bekende kustplaatsen zoals Alicante en Valencia. Dit gebied herbergt een zestal DO’s, denominaciónes de origen, oftewel gevestigde herkomst benamingen. DO Valencia, DO Utiel-Requena, DO Alicante, DO Yecla, DO Bullas en tot slot DO Jumilla, deze laatste lichten we uit in deze UITGELICHT!

DO Jumilla ligt zo’n 100 km ten westen van Alicante, landinwaarts dus, in de provincie Murcia en behelst rond de 40.000ha aan wijngaardareaal en behoord samen met DO Utiel-Requena tot de grootste van de zes bovengenoemde DO’s.

 

 

 

Jumilla staat vooral bekend om zijn rode wijnen, zo’n 90% van de totale productie, de rest is wit en rosé. De belangrijkste blauwe druif is hier de Monastrell, in Frankrijk Mourvèdre genoemd, welke vaak met andere rassen zoal Tempranillo en/of Syrah wordt geassembleerd. Daarnaast vind je er Merlot, Cabernet Sauvignon en Garnacha.

In Jumilla is het droog, hooguit zo’n 400mm neerslag  p.j. , wat resulteert in lage opbrengsten van amper 10hl/ha! wat in combinatie met Monastrell wijnen oplevert die donker gekleurd, geconcentreerd, stevig maar ook fruitig zijn.

Enkele bekende Bodegas zijn; Bodegas Bleda, Casa de la Ermita en Bodegas Luzón

Eens iets anders dan Rioja of Ribera del Duero? Jumilla wijnen met zijn Monastrell druiven zullen u plezierig verrassen!  Saludos!

 

 

 

Moezel, mosel

Welke wijndrinker heeft hier nou niet van gehoord!

Over de Moezel, tot oogst 2006 MOSEL-SAAR-RUWER, wordt vaak door onwetenden helaas nog denigrerend gesproken, waarschijnlijk door de goedkope wijnen die vanaf de jaren 50 veel werden gedronken; het “zoete moezeltje” . Deze massaproductie wijnen kwamen  op de markt om de Duitse wijnbouw uit het slob te halen na de twee wereld oorlogen, kwantiteit ging toen voor kwaliteit helaas.

Sinds de jaren 90 is er een duidelijke kentering, kwaliteit stond weer voorop, de wijnen werden droger en rode wijnen doen het steeds beter! Riesling is dé druif van Duitsland, in de Moezel is er ruim 61.3% mee aangeplant! Van de wereldwijde aanplant van Riesling staat het meeste areaal in Duitsland, bijna 24dz ha! Daarnaast staan nog witte druivenrassen zoals Elbling, Müller-Thurgau, Kerner en zelfs wat Chardonnay, Weissburgunder (pinot blanc) en Grauburgunder (pinot gris). Rood wordt hoofdzakelijk gemaakt van Spätburgunder en Dornfelder gevolgt door Portugieser, Trollinger, Schwarzriesling (Pinot Meunier), Lemberger (Blaufränkisch) en nog enkele blauwe rassen. De Moezel ontspringt in de Vogezen en stroomt vanuit Frankrijk  via Bereich Moseltor Duitsland binnen en mondt vervolgens na  544 kilometer bij Koblenz uit in de Rijn.

Met een helling van 65° is de Bremmer Calmont dé attractie in de Moezel voor wijnliefhebbers, dit is de steilste wijngaard van Europa, zo niet ter wereld!
In dit deel van de Moezel, de Unter Mosel met het Bereich Burg Cochem ook wel bekend als de “Terrassenmosel”, kan alleen op terrassen wijnbouw plaats vinden. Op deze hellingen schijnt de zon bijna horizontaal op de wijnstokken en verwarmt de bodem om het later weer door te geven aan de wijnstok. Waarschijnlijk komt hier ook de naam Calmont vandaan, “calidus mons” Romeinse term voor warme berg. Eenmaal in de Moezel  is het een must voor wijnliefhebbers om deze sinds Romeinse tijd aangelegde wijngaarden met zijn spectaculaire vergezichten te bezoeken.

Top wijnhuizen:
Menig Duitse kwaliteitwijnhuizen zijn aangesloten bij de VDP, Der Verband Deutscher Prädikatsweingüter, een club die opgericht is in 1910 en thans zo’n 197 leden heeft, waarvan 31 in de Moezel.  Zij hanteren strenge toelatings eisen en voeren een eigen kwaliteitsniveau’s verdeeld in 4 klasses: van laag naar hoog VDP.GUTSWEIN>VDP.ORTSWEIN>VDP.ERSTE LAGE>VDP.GROSSE LAGE.

                                                                       

 

 

De wijnen van de VDP kun je herkennen aan de afbeelding van een adelaar met daarin een druiventros.

Enkele VDP wijnhuizen met GROSSE LAGE (Grand Cru) wijngaarden in de Moezel;

-Weingut Grans Fassian te Leiwen met LAURENTIUS-LAY in Leiwen, APOTHEKE in Trittenheim, HOFBERGER in Drohn en GOLDTRÖPFCHEN in Piesport
-Weingut Clemens Busch te Pünderich met MARIENBURG in Pünderich.
-Weingut Milz Laurentiushof te Trittenheim met LEITERCHEN, FELSENKOPF EN APOTHEKE in Trittenheim, HOFBERGER in Dhron.
-Weingut Van Volxem te Wiltingen met SCHARZHOFBERGER, SCHARZHOFBERGER PERGENTSKNOPP, BRAUNFELS, GOTTESFUSS, VOLZ KUPP in Wiltingen, ALTENBERG in Kanzem, GOLDBERG, RITTERPFAD in Wawern

Dus zoals je ziet is meer dan alleen het zoete Moezeltje!

Links:
https://www.vdp.de/de/die-weine/die-vdp-regionen/mosel
https://www.vdp.de/de/die-weine/klassifikation
https://www.vdp.de/de/die-winzer  (Alle wijnmakers v.d. VDP)
https://www.vdp.de/de/die-winzer?tx_vdpwinzer_liste%5BlocalOrganization%5D=5&cHash=479edf36826d907d834ef3128700268b 
(Alle wijnmakers uit de Moezel)

https://photos.app.goo.gl/UmvLwV732LYMQvir5  Stroomgebied Moezel vliegtuigview

                                                                                                                                           

Trittenheim                                                                                                                                                                                                       Grosse Lage Apotheke

Zoete rode wijn uit Frankrijk, de Roussillon

Vele vakantiegangers rijden er jaarlijks door om op hun bestemming aan de Spaanse Costa Brava te komen; Banyuls!

 

Banyuls is een klein wijngebied met steile hellingen die betaat uit leisteen, waar de wijngaarden op terrassen zijn aangelegd waarvan hooguit 30hl/ha vanaf komt en  direct aan de Spaanse grens ligt. De wijn Banyuls rouge wordt gemaakt van minimaal 50% grenache noir druiven eventueel aangevuld met syrah, cincault of gargignan. Het bijzondere van deze wijn is dat het een rode zoete wijn is die, als eerste indruk, veel op Ruby Port lijkt maar door gebruik van andere druivenrassen, de heersende microklimaten en verschil in alcohol percentage, Banyuls tussen de 15 en 18%, Port vaak hoger, beide toch een geheel eigen karakter hebben.                                                                                                                                                                                                                                                         

Banyuls is, net als Port, een “versterkte” wijn, wat wil zeggen dat er tijdens de alcoholische gisting op een bepaald moment alcohol wordt toegevoegd, de gisting stopt en de overgebleven suikers die niet vergist zijn vormen de zoetheid van de uiteindelijke wijn.

Banyuls kent verschillende variaties, zo heb je de Grand Cru versie, alleen in top jaren, die minstens uit 75% uit grenache noir druiven moet bestaan en minimaal 30 maanden heeft moeten rijpen op houten vaten of grote flessen, zgn “Bonbonnes”. Andere wat minder bekende soorten Banyuls zijn; Banyuls Blanc, Banyuls Rosé, Banyuls Ambré een witte Banyuls die bewust oxidatief wordt gemaakt, en daardoor amberkleurig is, Banyuls Traditionnel, Banyuls Rimage: een wijn uit een uitzonderlijk wijnjaar met jaartal die geen houtopvoeding heeft gehad en jong op fles gaat om oxidatie tegen te gaan en daardoor zijn fruitigheid behoud,Banyuls Hors d’Age; alleen bij de soorten Traditionnel , Ambré en Grand Cru, deze wijn mag pas op de markt komen vanaf 1 september van het vijfde jaar na de oogst en heeft minstens 30 maanden houtrijping gehad.                                                                                                                         

                                                                                                                        

Wijn-spijs: Banyuls laat zich fantastisch combineren met chocolade! De fruitige types zoals Rimage zijn heerlijk met compote van zwart fruit eventueel met chocolade mousse.

Banyuls, al met al een wijn die zeker het ontdekken waard is! Wellicht bij het kerstdessert?

Verkrijgbaar in de betere Wijnwinkel.

Wijntrends

Wijntrends 2020 Vegan Wine / Wijn.
Overgewaaid uit de foodtrend is het begrip Vegan Wine, of te wel veganistische wijnen. Hoezo veganistisch? Wijn is toch gemaakt van druiven? Klopt helemaal! Alleen tijdens de wijnbereiding kan gebruikt gemaakt worden van dierlijke producten zoals bijvoorbeeld eiwitten, gelatine en vislijm om wijnen te klaren c.q. te filteren. Ook het gebruik van dieren in en om de wijngaarden, om bijvoorbeeld te ploegen of voor transport is niet toegestaan! Wel het gebruik van machine’s, wat dan weer niet zo goed voor het milieu is…. Is Bio of Biodynamische wijn Vegan? Niet persé, de producenten van deze wijnen mogen dierlijke producten gebruiken. 

 

Bio & Biodynamische Wijnen.Wijntrends 2020
Deze wijnen stijgen al jaren in populariteit en de opmars is vooralsnog niet te stoppen! Ook deze wijnen worden steeds vaker Vegan geproduceert, dus 2 vliegen in 1 klap, al wordt er dikwijls bij Biodynamische wijnbouw gebruik gemaakt van ploegpaarden in de wijngaarden..

Wijntrends 2020Orange Wines.
Dit zijn witte wijnen gemaakt op de manier zoals het waarschijnlijk allemaal begonnen is. De wijndruiven worden, in tegenstelling tot “normale” witte wijnbereiding, met schil en al gegist. Vaak in grote Amphoras, stenen kruiken met wel duizenden liters inhoud die boven de grond opgesteld staan of in Qvevri, ook een soort van grote kruik maar dan in gegraven in de grond, dit wordt bv in Georgië gedaan. De kleurstoffen en tannines worden losgeweekt uit de schil waardoor de uiteindelijke wijn amber tot oranje van kleur is met duidelijk waarneembare tannines. Dit kunnen troebele wijnen zijn met een behoorlijke “Bite”, wat deze wijn naast de kleur zo bijzonder maakt! Een wijn voor de gevorderde wijndrinker laten we maar zeggen!

 

 

 

Rosé.  Wijntrends 2020 (2)
Rosé blijft maar stijgen in populariteit! Provence (style) rosé is en blijft voorlopig de meest populaire wijn. Flessen worden echter steeds groter en uitbundiger en wijken af qua oorspronkelijke vorm, het slanke amphora moddel. 

Lees ook: https://indebuurt.nl/apeldoorn/doen/is-rose-een-trendwijn-of-een-blijvertje~75565/

 

Wijntrends 2020Alcoholvrije Wijn.
In navolging van de alcoholvrije bieren wordt ZERO wijn steeds gewilder. De kwaliteit blijft echter ver achter in verhouding tot “echte”wijn. Ik heb op de afgelopen Wine Professional weer een aantal wijnen mogen proeven, en net als vorig jaar, was het weer, op een enkeling na, een teleurstellende ervaring. Ik heb dan wel over wijnen met 0.0% alcohol, de wijnen met een laag promillage doen het een stuk beter, denk dan aan wijnen tot 8,5%. Maar de ontwikkeling blijft doorgaan en ongetwijfeld zullen er binnen enkele jaren wijnen zijn die niet van “echt” te onderscheiden zijn.

 

 

 

 

Wines made by Women
Wijnen gemaakt door vrouwen en vrouwen met een eigen wijngaard. Dit is een voorzichtige trend die zich inzet. De toekomst zal uitwijzen of dit zal doorzetten,  maar de eerste voortekenen zijn er!

Tips voor de feestdagen 2019

Yes! De Sint is het land weer uit dus we kunnennu helemaal los met Kerst. Heb jij het diner al helemaal in je hoofd? Tof, maar heb je dan ook al een keuze voor de wijn gemaakt? Vinoloog Martin van den Brink van Horeca & Wijn Advies NL helpt je voor de dag komen als wijnexpert! Want eigenlijk is er maar één ding dat je echt moet onthouden: hoe meer smaken in het gerecht, hoe complexer de wijn moet zijn.

HET APERITIEF
Het aperitief is bedoeld om de eetlust op te wekken en dat doe je door een drankje met een fris karakter. Hou je van een bubbeltje? Dat kan er ook gewoon bij. Kies je een cocktail of longdrink, ga dan voor het frisse, bittere type als de Dry-Martine cocktail of een Gin-Tonic.

Een glas Champagne, Cava, Prosecco, Fino Sherry, witte of rode wijn kan ook, zolang die maar droog is. Wat je in elk geval nooit moet doen, is een te zoete of romige drank kiezen. Dus rode en witte port of cream-likeuren kun je beter laten staan.

‘Bij paddenstoelen kies je voor rode wijnen die iets aards en kruidigs hebben’

WIJN BIJ JE VOORGERECHT
Serveer je een garnalencocktail? Schuif dan sowieso de Riesling aan de kant. Samen met garnalen krijg je dan een metaalsmaak, bah! Beter is het om witte wijnen te kiezen als Muscadet sur Lie uit de Loire-Frankrijk, Cortese- Piëmonte-Italië, Soave-Veneto-Italië en Chenin Blanc uit Zuid Afrika. Whiskysaus overheerst vaak, pas daarmee op in combinatie met je wijn.

Bij gerookte zalm kun je heel veel lekkers drinken. Sauvignon Blanc uit de Loire zoals Sancerre, Pouilly Fumé en Sauvignon de Touraine zijn klassiekers. Maar ook een niet te krachtige Verdejo uit Rueda-Spanje kan een goede combi zijn. Zit er ui bij het gerecht? Kijk dan uit met de combinatie die je kiest.

Rundercarpaccio met rucola, dressing op basis van acetobalsamico en Parmezaanse kaas is ook een mooi traditioneel voorgerecht. Daarbij past een fruitige rode wijn heel goed, bijvoorbeeld de Italiaanse Valpolicella Classico uit Veneto, Barbera uit Piëmonte of eventueel Cabernet Franc-Loire-Frankrijk.

SOEP

Over soep kunnen we kort zijn, daar hoort geen wijn bij. Heb je nog een glas staan van het voorgerecht? Drink die dan gewoon lekker door bij de soep en wacht op wat komen gaat. 

HET HOOFDGERECHT

Het hoofdgerecht kan natuurlijk talloze vormen aannemen. Staat er gevogelte als kalkoen of kip op het menu? Kijk dan naar wat je erbij serveert. Bij paddenstoelen kies je voor rode wijnen die iets aards en kruidigs hebben, zoals Shiraz uit Australië, Rioja’s, Malbec uit Cahors-Z.W.-Frankrijk of Argentinië. Bij bijvoorbeeld blauwschimmelkaas kies je voor een  type Nero d’Avola uit Sicilië, Merlot uit Chili of Argentinië.

Het traditionele varkenshaasje krijgt in Nederland vaak een champignonroomsaus. Daarbij hoort een zachte, volle wijn zoals Montepulciano d’Abruzzen-Italië, Ripasso uit Valpolicella-Italië, Primitivo-Puglia-Italië of Zinfandel uit Californië.

Wild als hoofdgerecht is wel het summum van het hele diner. Of je nu kiest voor hazenree, hert, wild zwijn of fazant. De één kan een hele krachtige wildsmaak hebben zoals haas, de ander juist subtiel zoals ree.

Over het algemeen passen Rhônewijnen goed bij wild, maar dan moet je geen hele lichte kiezen als Côte du Rhône of Côte du Rhône Village. Kies bijvoorbeeld mooie volle en iets kruidige wijnen zoals Gigondas, Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras, Grozes Hermitage en Hermitage. Wil je voor Italiaans gaan? Dan is een Amarone uit Valpolicella een goede keus.

‘Staat er ijs op het programma? Kies dan een wijn die zoeter is dan het gerecht.’

Ga je specifiek voor wilde fazant en combineer je dat met zuurkool? Dan hebben we een gratis tip voor je. Kies een traditionele wijn, bijvoorbeeld Riesling of Pinot Gris uit de Elzas of een heerlijke Riesling Spätlese uit de Rheingau, liefst een wat oudere type of Grand Cru (Elzas). Een scheutje van de wijn kun je ook gebruiken om de zuurkool in te koken. Voor een extra feestelijk kerstmaal.

Bij veel mensen zal toch de traditionele biefstuk gewoon op tafel verschijnen. Als je daar geen uitgesproken bijgerechten bij serveert en kiest voor een lichte jus, eventueel van rode wijn, dan is een rode Bordeaux een prima wijnkeuze. Hou je van een stevige Bordeaux? Ga dan voor een wijn uit de Médoc (linkeroever). Wil je juist een wat toegankelijker type? Neem dan een wijn van de rechteroever zoals (Lalande) Pomerol of St Emillion, deze hebben vaak meer Merlot in de blend samen met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.

Bij kalf geserveerd als ragout is een witte Rhônewijn erg lekker, het zachte mondgevoel sluit perfect aan bij de romigheid van de ragout. Kalf als kotelet gebakken of gegrild gaat mooi samen met Spaanse Tempranillo zonder houtopvoeding, Nero d’Avola Sicilië-Italië, Argentijnse Mabec zonder al te veel tannine, Duitse Spätburgunder/Pinot Noir of Pinot Nero uit Trentino-Alto Adige-Italië.

Roullade van varken, kip of kalf combineert ook goed met de wijnen die bij kalf passen, maar veel is dan afhankelijk van de garnituur die je erbij serveert.

GOURMETTEN

En dan het gourmetten. Wie houdt er niet van? Maar qua wijn wel een uitdaging, want er zijn veel verschillende smaken op tafel en het is een redelijk vette keuze. Hou je van rode wijn, kies dan voor fruitige types zoals Beaujolais, Valpolicella, de betere Lambrusco’s en Lagrein uit Alto Adige. Witte wijnen die je kunt kiezen zijn Pinot Grigio, Fiano en Grillo uit Italië of witte Gasgogne wijnen van Colombard en Ugny Blanc of Vermentino uit de Provence of Corsica. Kies in ieder geval geen volle, houtgerijpte Chardonnay, dat is te veel van het goede.

HET DESSERT

Heb je nog ruimte voor een dessert? Als dat op basis van chocolade is, dan is een rode Banyuls uit de Roussillon lekker. Of de PX-sherry, een donkere, stroperige zoete wijn gemaakt van ingedroogde druiven.

Staat er ijs op het programma? Kies dan een wijn die zoeter is dan het gerecht. En wat ook altijd lekker is, Moscato d’Asti, een licht mousserende Italiaanse zoete wijn met een laag alcohol percentage, lekker verfrissend door de bubbel als afsluiter!

CURSUSSEN

Tijdens onze wijncursussen behandelen wij ook wijn-spijs! Handig! Dus 2 vliegen in 1 klap!

 

ITALIE, CAMPANIË OF CAMPANIA

                                                                                                            

Iedere liefhebber van Italiaanse wijnen kan de beroemde klassiekers opdreunen uit dit land, Barolo uit Piëmonte, Chianti Classico uit het beeldschone Toscane, Amarone en Ripasso uit Valpolicella enz enz. Onder deze liefhebbers zullen er weinig denken aan wijnen uit Campanië, met als hoofdstad Napels, en dat is erg jammer want er komen hier bijzondere wijnen vandaan gemaakt van bijzondere druivenrassen! Een streek met een rijke historie die terug gaat tot in de romeinse tijd en een gebied dat een Griekse ruggengraat heeft! En een streek waar men terug grijpt naar oorspronkelijke druivenrassen en waar internationale druivenrassen in de ban worden gedaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Toscane. Hier houdt het liefelijke Italië op, kusten met spectaculaire aanblik en een boeren keuken waar vooral de smaak voorop staat en uiteraard niet te vergeten de olijfolies, limoncello, kazen zoals peccorino, mozzarella di bufala en de streekkaas caciocavallo. Bij zulke rijke smaken moet je natuurlijk wijnen drinken die daar tegen op kunnen boxen!

Er wordt hier zowel wit, rood, rosé als spumante (mousserend) geproduceerd, ruim 2 miljoen hectoliter in totaal. Deze wijnen zijn onderverdeeld in IGP, DOC en DOCG klasse, de laatste twee vertegenwoordigen zo’n 15% van het totaal. De laatste jaren wordt meer en meer geïnvesteerd in vinificatie technieken, vooral door jonge wijnboeren, daar de belangstelling voor deze wijnregio  maar stijgt, niet alleen door de Italianen zelf, maar ook daar buiten.

Druivenrassen; in dit gebied staan meer dan 100 druivenrassen geregistreerd, hieronder  de belangrijkste.

Wit: Greco, Fiano, Coda di Volpe, Trebbiano, Biancolella, Bombino Bianco

Blauw: Aglianico, Piedirosso, Tintore, Olivella, Sangiovese(!) en Barbera(!)

Klein percentage aan internationale blauwe  druivenrassen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon.

Enkele wijnen die de moeite van het proberen waard zijn:

Greco di Tufo DOCG, gelegen tussen Avelino en Benevento, witte wijn gemaakt van minimaal 85% Greco welke voornamelijk groeit op vulkanische bodem die neergelegd is in 79 N.C. bij de uitbarsting van de Vesuvius en daarbij Pompeii verwoeste, aangevuld met eventueel Coda di Volpe. Greco verwijst naar zijn Griekse oorsprong en Tufo naar tufsteen. Wijnen geuren vaak naar citrus en groene appel maar ook naar perzik en accacia, in de smaak fris droog doch ook complexiteit door de bodem waarop de wijngaarden zijn aangelegd. Belangrijkst en oudste producent in dit gebied is Mastroberardino. 

                                                                                                           

Fiano di Avellino DOCG, witte wijn gemaakt van Fiano uit de provincie Avellino. Volle rijke, droge wijn die in de tijd van de Romeinen al in dit gebied gemaakt werd, en door producent Mastroberardino in de jaren 40 van de vorige eeuw gered werd van de ondergang en weer nieuw leven ingeblazen werd.

Taurasi DOCG, rode wijn welke dient gemaakt te zijn uit minimaal 85% Anglianico en vaak aangevuld met Piedirosso, of zelfs met Sangiovese en/of Barbera!  Volle krachtige, stoere topper die volgens de wet minimaal 3 jaar moet rijpen waarvan 1 op hout. De wijn kan lang na rijpen op fles door het relatieve hoge tannine gehalte en neigt qua geur en smaak naar roodfruit en bramen. Ook hier is Mastroberardino een belangrijke producent.

Vesuvio DOC met de bekende wijnen van Lacryma Christi die zowel wit als rood kunnen zijn. Vroeger stond deze voor kwaliteit, tegenwoordig wordt de naam misbruikt voor minder kwalitatieve wijnen helaas. Wit wordt gemaakt van o.a. Falanghina, Coda di Volpe en Caprettone. Rood van Piedirosso, Anglianico, Olivella en Sciascinoso

Cilento DOC met witte wijnen van Fiano en rood van Aglianico.

Irpinia DOC deze heuvelachtige streek ligt in de provincie Avellino waar de witte wijnen  van Fiano vandaan komen en de beroemde rode wijnen van Taurasi komen uit deze heuvels waar de Aglianico druiven perfect kunnen rijpen.

Naast deze gebieden zijn er nog enkele andere die interessant kunnen zijn zoals Campi  Flegrei, Sorrento, Costa d’Amalfi en de eilanden Capri en Ischia.

Belangrijke producenten;

*Antonio, Carlo en Pietro Mastroberardino in Avelino
*De Lucia, Guardia Sanframondi in Benevento
*Antonio Caggiano , Taurasi in Avelino
*Tenuta Fonzone, Paternopoli, Avelino

Waar verkrijgbaar?

https://bevino.nl/campania/  Amsterdam
https://www.italiaansewijnen.nl Hilversum
http://www.gall.nl Gall & Gall

Kortom er is veel te ontdekken in dit prachtige wijngebied!

Afbeeldingsresultaat voor Campania                                                                                                                                                                            

noord-Macadonië

Macedonie

We beginnen de onze rubriek UITGELICHT! met een onbekend wijnland, Macedonië, sinds februari 2019 officieel Noord Macedonië genoemd. Noord Macedonië is kleiner dan Nederland, 25.000km² t.o.z.v. 42.000 km² en heeft ruim 2.1 miljoen inwoners. Het ligt ingeklemd tuss

en Griekenland in het zuiden, Bulgarije in het oosten, Kosovo in het noorden en Albanië in het westen. Qua wijngaard areaal is het beduidend groter dan ons land, zo’n 35.000ha, wij hebben slechts rond de 160ha.

In deze wijngaarden, welke verspreid liggen over 7 wijngebieden waarvan er 3 bovenuit springen met een AOP (gegarandeerde herkomst benaming); Osogovo, Vardar-dal en Polog, worden naast de bekende internationale druivenrassen zoals o.a. merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, chardonnay, sauvignon blanc en riesling hoofdzakelijk autochtone rassen verbouwd. Voor witte rassen zijn dit voornamelijk žilavka, zhupljanka en temjanika, ook de graševina die uit Kroatië is overgewaaid vind treft men hier aan.

Rode wijn komt van o.a. kratošija, prokupac en, de belangrijkste, vranec of vranac (spreek uit: vranets) wat zoiets als krachtig zwart paard betekend. Wijnen van de laatst genoemde druif zijn vaak rijk aan tanine, krachtig en donker van kleur, bijna zwart, daardom ook wel de “zwarte wijn” genoemd en wordt vaak geblend met internationale rassen zoals merlot en cabernet sauvignon.

In de tijd van de Romeinen, vóór onze jaartelling!, waren de wijnen uit deze regio enorm populair en gold Stobi in Vardar al als wijncentrum.  Vardar is qua microklimaat en omstandigheden te vergelijken met het Zuidelijke Rhône-dal in Frankrijk.

De belangrijkste producenten voor kwaliteitswijnen zijn Tikveš Winery, Stobi Winery, Bovin en Ezimet Vino.

Waar te verkrijgen in Nederland? Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op de site van Schermer Wijnkopers & Distillateurs, https://www.schermer1782  en http://univin.nl  info@univin.nl specialist op gebied van Macedonië.

                                                                                                          

%d bloggers liken dit: