Er wordt op heel veel plekken op wereld wijn gemaakt, in bekende wijnlanden zoals Frankrijk, Spanje en Italië, met hun beroemde gebieden maar ook minder bekende gebieden.
In deze rubriek wil ik landen c.q. wijngebieden uitlichten die minder bekend zijn, maar zeker de moeite van het proberen waard zijn. Vaak worden deze wijnen gemaakt van autochtone druivenrassen die alleen ter plekke verbouwd worden, moeilijk uit te spreken zijn en een eigen karakter hebben die aansluit bij de plaatselijke eetcultuur. 

In deze aflevering van UITGELICHT! reizen we af naar Canada!
Niet veel wijnliefhebbers weten dat er in Canada wijn geproduceerd wordt, ja Noord Amerika is bekend, maar nog noordelijker…? 
Dat “nog noordelijker” is dat eigenlijk wel zo Noord?  De wijn gebieden in Canada liggen voornamelijk in het zuidelijke deel van dit land grenzend aan de noordelijke staten van de VS.
In het zuid- westen heb je
British Columbia op 48°-51°NB, richting het oosten Ontario 41°-44°NB, Quebec 45°-47°NB en Nova Scotia 44°-46°NB. Ter vergelijking de ligging t.o.v.  EU-Wijngebieden, in dezelfde zone;

British Columbia 48°-51°NB  > van Colmar-Elzas 48°5’NB tot Thorn-Limburg, Wijngoed Thorn,  BOB Maasvallei Limburg 51°NB
Ontario 41°-44°NB  > van Benevento-Campania Italië 41° tot Rimini,  noordelijke grens van de Marken/Marche Italië 44°NB
Quebec 45°-47°NB > van Grozes Hermitage- N. Rhône 45° tot Beaune-Bourgogne 47°NB
Nova Scotia 44°-46°NB  > van  Bordeaux 44°5NB tot de lijn met Mâcon-Bourgogne 46°NB

In dit perspectief gezien valt dat Noordelijke dus wel mee. Er heerst alleen een ander, vooral vochtig en koel klimaat, met wel 1000mm neerslag per jaar in sommige streken, daarbij komt dat in het voorjaar en najaar de poolwind de kop opsteekt. Maar daarnaast heeft bijvoorbeeld Zuid-Ontario zomers weer meer zonuren dan in de Languedoc! Hierbij kun je stellen dat Canada een zo genoemd cool climat wijnland is.

Druivenrassen;
Er staan hier bekende internationale druivenrassen in de wijngaarden zoals chardonnay, sauvignon blanc, riesling en pinot gris voor witte wijnen maar ook merlot, pinot noir en cabernet franc voor rood. Bij de toegelichte wijngebieden meer druivenrassen, veelal hybriderassen c.q. kruisingen die voor ons onbekend zijn.

vqa labelBeschermde herkomst benaming:
In Canada kent men ook een Beschermde Oorsprong Benaming, Designated Viticultural Areas / Geographical  Indications (GI) voor wijnen, net als in de Europese wijnlanden. In1988 introduceerde Canada het VQA, Vintners Quality Alliance, waar je bijvoorbeeld op de etiketten van Frankrijk AOC/P (Appelation Origen Controlee/Protegée), Italië DOC/P (denominazione di Origine Controllata/ Proteta)  en Spanje DO/P (denominación de Origén /Protegida) kunt lezen, gebruikt men in British Columbia en Ontario VQA. De regio’s Quebec en Nova Scotia komen vooralsnog hier niet voor in aanmerking, maar hebben hun eigen orgaan die toe ziet op de kwaliteit en herkomst bewaking.
De regels VQA wijnen zijn nagenoeg hetzelfde als in Europa, wijndruiven moeten 100% uit de aangegeven regio komen en de wijnen worden zowel organoleptisch (proeven) als in het Laboratorium gekeurd. Voor VQA wijnen zijn de regels vrij streng, terwijl voor de overige wijnen de regels soepel zijn op gebied van bijvoorbeeld assembleren (mengen) van wijn, most of druiven uit andere streken of zelfs andere landen!

De wijnregio’s
Zoals hierboven reeds benoemd bestaat het wijnland Canada uit 4 wijnregio’s;
British Columbia
Ontario
Quebec
Nova Scotia

British Columbia:

BC, zoals de Canadezen zelf zeggen, ligt in het westen van Canada en grenst aan de noordwestelijke  staat Washington in de VS.  Het is een relatief klein wijngebied als je het afzet tegen de totale oppervlakte van 95milj ha wat BC groot is, net zoveel als Nederland Duitsland en Frankrijk bij elkaar. Qua wijngaardareaal  groeit het nog steeds, stond het aantal ha in 1990 op zo’n 523ha met 19 wineries, tegenwoordig staat de teller op 4248ha en 282 wineries plus 929 grapegrowers!
Door de aanwezigheid van de oceaan, bergen en meren heersen hier diverse microklimaten, welke weer invloed op de stijl van de wijnen in de verschillende VA’s, Viticultural Areas.

BC kent 9 VA’s:
Vancouver Island; 174ha, 1 sub-appellatie
-Cowichan Valley
Meest aangeplante druivenrassen; pinot noir, maréchal foch, pinot gris, siegerrebe, ortega
Fraser Island; 80ha,
Meest aangeplante druivenrassen; pinot noir, pinot gris, siegerrebe, bacchus
Gulf Island; 38haMeest aangeplante druivenrassen; pinot noir, maréchal foch,  pinot gris, ortega
Kootenays; 38ha
Meest aangeplante druivenrassen; pinot noir, maréchal foch,  pinot gris, gewürztraminer
Lillooet; 11ha
Meest aangeplante druivenrassen; riesling, pinot noir, cabernet franc, chardonnay,  pinot gris
Okanagan Valley; 3573ha, 4 sub-appellaties
-Golden Mile Bench
-Okanagan Falls
-Naramata Bench
-Skaha Bench
Meest aangeplante druivenrassen; merlot, pinot gris, pinot noir, chardonnay, cabernet sauvignon, gewürztraminer, cabernet franc, syrah, riesling, sauvignon blanc
Shuswap; 40ha
Meest aangeplante druivenrassen; maréchal foch, ortega, siegerrebe, gewürztraminer, kerner
Similkameen Valley; 265ha
Meest aangeplante druivenrassen;merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc
Thompson Valley; 43ha
Meest aangeplante druivenrassen; riesling, marquette, maréchal foch, chardonnay

Druivenrassen:
Sinds 1990 heeft er op aanmoediging vanuit de autoriteiten een verschuiving plaats gevonden in aanplant van hybride en Labrusca (N. Amerikaanse) rassen naar de vitis vinifera (Europese wijnstok) rassen.

Ranglijst in aanplant BC: 1990 t.o.v. 2020

 wit 1990wit 2020
1RieslingPinot Gris
2Verdelet (hybr.)Chardonnay
3ChardonnayGewurztraminer
4Pinot BlancRiesling
5EhrenfelserSauvigon blanc
   
 Rood 1990Rood 2020
1Pinot NoirMerlot
2Marechal Foch (hybr.)Pinot noir
3Chancellor (hybr.)Cabernet Sauvignon
4MerlotCabernet Franc
5Baco NoirSyrah

Naast deze top 5 vinden we hier o.a. ook; Gamay Noir(r), Foch Cabernet(r), Cabernet Libre(r), Pinot Meunier(r), Marquette(r), Auxerrois (w), Ortega(w), Siegerrebe(w), Petit Milo(roze druif!), Schonburger(w), Leon Millot(r), Muller Thurgau(w), Black Muscat(r, alleen op Blue Grouse Winery!) , Bacchus(w)

Enkele Wijnhuizen:
-Mission Hill, Okanagan Valley
-Blue Grouse, Vancouver Island, Cowichan Valley
-Vinoscenti Vineyards, Fraser Valley
-Kutatás Wines, Gulf Islands

Ontario:

Uitgestrekt over het zuidelijke gedeelte van deze provincie liggen de wijngaarden rond drie de grote meren, Lake Ontario, Lake Erie en Lake Huron van de Great Lakes. De wijngaarden hebben de meren nodig om de temperatuur te reguleren, in de zomer als de temperatuur kan oplopen tot wel 30°C en in de winter wanneer de thermometer daalt tot flink onder nul. In de winter bevriezen de meren niet en kan het de wijngaarden langs de kust beschermen tegen de extreme koude door warmte uit te stralen en in de zomer zorgt het er voor dat de temperatuur s’nachts flink daalt, wat weer goed is om de zuren in de druiven te bewaren.
De totale wijngaard oppervlakte binnen de Viticultural Area’s (appellatie) van Ontario bedraagt bijna 7000ha, is daarmee de grootste van Canada, en telt meer dan 160 VQA wineries. Hier is het de Ontario Wine Appellation Authority die over het benoemen van VQA gaat.

VA’s van Ontario:
Ontario heeft drie erkende VA’s,
Niagara Peninsula; 5908ha, met 10 sub-appellaties;
-Lincoln Lakeshore, Vinemount Ridge, Creek Shores-Beamsville Bench + Twenty Mile Bench + Short Hills Bench, deze drie vormen samen de Niagara Escarpment Regional Appellation.
-Niagara Lakeshore + Four Mile Creek + st. David’s Bench + Niagara River vormen met z’n vieren  Niagara-on-the-Lake Regional Appellation.
*Aantal Wineries; 97
*Meest aangeplante druivenrassen;  riesling, chardonnay, merlot, cabernet franc, pinot noir, gamay noir, gevolgd door nog 26 andere rassen, zowel vinifera als hybriden.

*Ligging/terroir;
Ingeklemd tussen de zuidkust van Lake Ontario en Niagara Escarpment, met een hoogte variërend tussen de 91 en 177m, heerst hier een microklimaat waar de wind een belangrijke factor is. Komend vanaf het meer blaast de wind over de wijngaarden en botst tegen de helling aan om vervolgens weer terug richting meer te gaan en reguleert hiermee de temperatuur in zowel de hete zomer als de koude winter.
Dit gebied is gevormd door verschillende ijstijden en terugtrekking van smeltende gletsers. Hierdoor is er in deze regio een variatie in bodems en de “Escarpment”, helling, ontstaan. Je vind hier bodemlagen van klei, klei-ziltigzand, leem, en fijn zand.  Dit heeft geresulteerd in de diverse hierboven genoemde sub-appellaties die er nu zijn, elk met hun eigen specifieke bodem eigenschappen.

Lake Erie North Shore; 445ha, met 1 sub-appellatie
-South Islands >  Pelee Island sinds juli 2015
Pelee Island is het meest zuidelijke bewoonde stukje van Canada en ligt op dezelfde hoogte als Mendocino County in Californië en Rome.

*Aantal Wineries; 16
*Meest aangeplante druivenrassen; riesling, cabernet sauvignon, pinot gris, merlot, chardonnay en de nodige hybriden.

*Ligging/terroir;
Begrenst in het noorden door Lake st. Clair, in het westen door de snel stromende Detroit River en in het zuiden door het ondiepe Lake Erie is deze appellatie nagenoeg omringd door water. Met name Lake Erie heeft door zijn ondiepe en relatief warme water grote invloed op de wijngaarden aan de kust en op Pelee Island.
Nadat de gletsjers zich terugtrokken en er gletsjer meren ontstonden heeft dit gebied nog lang onder water gestaan . Deze meren werden steeds ondieper en golven vormden de glooiingen die er nu zijn en langzaam kwam het land boven zoals we het nu kennen. Deze glooiingen gaan alle kanten op en hebben gemiddelde hoogte van 185m. De ontstane kalkbodems zijn bedekt met verschillende bodemsoorten zoals zand, klei, leem en grind welke goed water doorlatend zijn.

Door het ontbreken van natuurlijke barrières heeft de zuidwester wind vrij spel en profiteert het wijngebied zodoende het hele groeiseizoen van de invloed van het warme ondiepe Lake Erie. Door deze klimatologische omstandigheden behoort dit gebied tot Ontario’s warmste wijnregio’s met een lang groeiseizoen van april tot oktober.
De meeste wijngaarden vinden we dan ook aan de kustlijn van Lake Erie.
Pelee Island heeft dezelfde bodem samenstelling als op het vaste land, maar hier heeft het meer een nog grotere invloed op het lokale klimaat, wat resulteert in een nog langer groeiseizoen, wel 30 dagen langer dan aan vaste wal, en oogst moment van wel 3 weken eerder!

De wijngaarden liggen hoofdzakelijk in de zuid-west punt van het eiland en in het midden.
Op Pelee Island is in 1866 Canada’s eerste commerciële winery opgericht; Vin Villa
Honderd jaar later werden de toen gebruikte inheemse rassen vervangen door vitis vinifera rassen. Thans is er slechts 1 winery op het eiland, Pelee Island Winery. Dit wijnhuiss heeft rond de 284ha en is daarmee het grootste particuliere wijnhuis van Canada. Hier worden niet alleen de bovengenoemde rassen duurzaam verbouwd maar ook tempranillo, shiraz, zweigelt, lemberger, sauvignon blanc en tokay friulano!

Prince Edward County; 323ha
*Aantal wineries; 29
*Meest aangeplante druivenrassen; pinot noir, chardonnay

*Ligging/terroir;
Deze appellatie, VQA sinds 2007, ligt in het oosten van Lake Ontario en is met 44° NB het noordelijkste wijngebied van Ontario. Als ware het een plateau van kalk oergesteente rijst het boven het water uit. De kalksteen bodem is bedekt met los gesteente , zand, leem en klei waardoor de drainage erg goed is, in de lente voert het regenwater af om vervolgens als een natte spons het in de zomer weer terug te geven, en dwingt het de wortels diep te graven waardoor er een krachtig wortelstelsel ontstaat. In de vroege lente houd het losse gesteente al snel de warmte vast om later weer uit te stralen en zo de bodem met wortels al vroeg in het seizoen op te warmen.

Door erosie van water en wind en het terugtrekkende ijs zijn er  in een periode van 14 duizend tot 4 duizend jaar geleden kloven dan wel valleien en steile heuvels ontstaan van 100-120 meter hoogte. Ook hier heeft het meer een regulerende werking op het klimaat, verwarmend in de winter, verkoelend in de zomer. Door de minerale en kalkrijke ondergrond zijn de wijnen hier doorgaans fruitig karakter.

Enkele Wijnhuizen:

  • Cooper’s Hawk Vineyards, Lake Erie North Shore
  • Pelee Island winery, Pelee Island-South Islands
  • Waupoos Estate winery, Prince Edward County
  • Grange of Prince Edward Vineyards, Prince Edward County
  • Angel Gate Winery, Niagara Peninsula
  • Chateau de Charmes, Niagara-on- the-Lake
Quebec

Quebec vinden we in het oosten van Canada, is een enorm grote provincie en heeft een eigen status binnen Canada. De (PGI) wijngaarden, zie hieronder, vinden we in het zuiden, tussen 45° en 47° NB, globaal bemeten grenz

end aan de VS in het zuiden, the Laurentians (gebergte) ten noorden van de stad Quebec , Ontario in het westen en de Appalachen in het oosten. Nieuwe wijngebieden zijn in opkomst.

Geschiedenis

-1535 > wijnbouw begon allemaal vanaf het moment toen Jacques Cartier de st Lawrence River op zeilde en op het eiland Île d’Orléans wilde druivenstruiken ontdekte, welk hij later overig omdoopte in Île de Bacchus . Later probeerde Samuel de Champlain zonder succes vitis vinifera rassen aan te planten.

-1860 > geïnspireerd door het succes van hybriden rassen in Niagara Peninsula, probeerden diverse boeren het ook in Quebec, maar door het matige resultaat haakten veel wijnboeren af. Ondertussen veranderde de drink gewoontes van de Quebeckers en ging de consumptie van 2 liter p.j. naar 10 liter p.j. over een periode van 30 jaar.

-1971 > Een jaar gekenmerkt door de oprichting van de Commissie voor de controle van alcoholvergunningen en de SAQ, die de Régie des Alcools du Québec opvolgde.

-1980 > de wijnbouw trekt aan in Quebec, en al snel vestigen zich vele wijnhuizen in de regio.

-1987 > De Association des vignerons du Québec (AVQ) werd opgericht – en zal in 2018 omgedoopt worden tot Conseil des vins du Québec (CVQ). Sommige wijnbouwers uit Quebec beginnen hun producten te verkopen op de SAQ en op bepaalde openbare markten in de provincie.

-1996 >  Vanaf 5 juli 1996 kunnen restauranthouders nu rechtstreeks bij de wijnboeren terecht. De eerste ambachtelijke wijnverkoopvergunningen werden afgegeven in Quebec en geautoriseerde wijngaarden met iets meer dan 5.000 wijnstokken om de op deze manier geproduceerde Quebec-wijn te verkopen.

-2009 > Om lokale wijnen te promoten en de kwaliteit achter elke fles in de schijnwerpers te zetten, heeft de vereniging de benaming “Certified Quebec Wine” overgenomen.

-2015 > Altijd op zoek om verder te gaan in haar kwaliteitsaanpak, dient de vereniging een aanvraag in voor erkenning van de beschermde geografische aanduiding (BGA) “Wijn van Quebec” bij de Raad van Gereserveerde Aanwijzingen en Verbeteringstermijnen (CARTV).

-2018 > Zoals al hierboven bij herkomst benamingen benoemd, heeft Quebec een eigen council op het gebied van wijnbouw. Hier is het de Conseil des vins de Québec die de lakens uitdeelt op gebied van erkenning van wijnregio’s.

Pas sinds 2018 heeft het ministerie van landbouw in Quebec, MAPAQ, de PGI voor wijn erkend.

PGI staat voor Protected Geographical  Indication of op z’n frans, IGP Indication Géographique Protégée. Deze erkenning verzekert de traceerbaarheid van producten in elke productiefase van wijnstok tot in de fles.

Conseil des appellations réservées et des termes valorisants (CARTV) is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie die is opgericht door de regering van Quebec. Het is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van strikte controlemaatregelen en het bewaken van elke fase van het productieproces – druiventeelt, wijn maken en bottelen om ervoor te zorgen dat elk product voldoet aan alle vereisten in het specificatiehandboek, zeg maar hetzelfde wat de INAO in Frankrijk doet.

NOOT: Informatie vinden over Quebec op gebied van aantal hectaren per wijngebied/PGI en druivenrassen is erg lastig, daar veel bronnen elkaar tegen spreken, misschien toch alles een beetje met “Franse slag”? Ik heb mijn uiterste best gedaan om zo volledig mogelijk te zijn.

Aangeplante druivenrassen; veelal hybride, aangeplant door heel Quebec

Wit; frontenac blanc + gris, perle, saint pepin, acadie blanc, seyval blanc, vidal, prairie star,  adelmiina, chardonnay, eona, geisenheim Gm318-57, gewürztraminer, louise swenson, pinot gris, riesling, vandal-cliche

Rood;  frontenac noir, marquette, sabrevois, montreal blues-pitloze tafeldruif-, st. croix,                                                    castel, baco noir, chancellor, de chaunac, dornfelder, landot noir, lucie kuhlmann, new york muscat, piot noir,

Quebec telt in totaal zo’n 775ha aan wijngaarden die verdeeld zijn over 125 wineries, inclusief wijngebieden zonder PGI aanduiding.

PGI’s van Quebec
Quebec kent thans 7 erkende wijndistricten verdeeld over slechts 467ha

Deux Montagnes Aantal Wineries; 5
Richelieu River Valley Aantal wineries; 11
Appalachian Foothills Aantal wineries; 7
Appalachian Plateau Aantal wineries; 7
Lake Saint-Piere  Aantal wineries; 5
Monteregian Hills Aantal wineries; 6
Quebec and the Banks of the st.Lawrence River Aantal wineries; 8

Enkele Wijnhuizen
Vignoble de Saint Simon, Lac-Saint-Pierre
Vignoble Mondor, Lac-Saint-Pierre
De Bourg des Cédre, Deux Montagnes
Vignobles Les Vents d’Anges, Deux Montagnes
Vignobles de la Bauge, Appalachian Foothills

Nova Scotia

De provincie Nova Scotia is letterlijk het buitenbeentje van de 4 regio’s het ligt tussen de 44° en 46° NB, is bijna geheel omringt door de oceaan en is het koelste van alle vier met een gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen van 14,1°C tegen Okanagan 15°C en Niagara 15,8°C!
Nova Scotia omvat 7 wijngebieden verdeeld over de regio, maar de wijngaarden liggen nooit verder weg van de kust dan 30 kilometer. Hier wordt een breed scala aan wijnen geproduceerd, wit, rood, rosé, mousserend, port style wijnen en een enkele winery waagt zich zelfs aan orange wine! Maar ook Ciders van appel en ander fruit wordt hier volop naast wijn geproduceerd. Maar het meest trots zijn ze hier op hun Tidal Bay Wine!

Geschiedenis

-1611 > Al in 1611 plantte een Franse kolonist de eerste wijngaard aan in Bear River!
-1980 > Nova Scotia eerste commerciële wijngaard, Grand Pré, door pionier Roger Dial
-1982 > oprichting Grape Growers Association Nova Scotia
-1985 > opening 2e winery van Nova Scotia, Jost Vineyards te Annapolis
-1999 > in dit jaar slechts 3 operationele wineries in Nova Scotia, Jost, Blomidon en Saint-Famille
-2000 > Domaine Grands Pré wordt heropend na overname door Handspeter Stutz in 1994
-2002 >winery Association of Nova Scotia, WANS, wordt opgericht
-2004 > Nova Scotia Wine standards voor wijnbouw en wijnproductie wordt opgesteld
-2005 > 50,5ha aan wijngaarden en 9 wineries operationeel
-2007 > L’Acadie Vineyards wordt Nova Scotia’s eerst Biologisch gecertificeerd wijnbedrijf
-2008 > L’Acadie Vineyards released als eerste in Nova Scotia mousserende wijn volgens de Methode  Traditional, de 2005 Brut
-2010 > het concept Tidal Bay is geboren
-2012 > Tidal Bay wordt voor het eerst officieel gelanceerd als Nova Scotia’s Signature White Wine
-2015 > 17 operationele wineries, 94 grape growers en 266ha aan wijngaarden
-2017 > Lightfoot & wolfville opend, en is daarmee, Nova Scotia’s eerste Biodynamische winery
-2018 > ruim 405ha aan wijngaarden en 22 wineries

De 7 wijngebieden
Annapolis Valley
Avon River
Gaspereau
Bear River
Lahava River
Malagash Peninsula
Marbel Mountain > op Breton Island

TIDAL BAY
Zoals al eerder vermeld is Tidal Bay de trots van Nova Scotia. De wijn kenmerkt zich door de aanwezigheid van duidelijke frisse zuren en laat omschrijven als crispy, levendig en licht aromatisch. Om Tidal Bay op het etiket te mogen zetten moet de wijn aan een aantal eisen voldoen; 
-de druiven moeten 100% uit Nova Scotia komen 
-de wijnmaker kan kiezen uit 20 toegestane rassen maar L’Acadie Blanc, Seyval Blanc of Vidal moeten leidend zijn in de blend 
-er geld een maximum van 11% alcohol 
-alle wijnen moeten een blindproeverij ondergaan om de kwaliteit en de identiteit te kunnen herkennen.

Druivenrassen wit;
Voor de Signature Wine Tidal Bay mogen alleen de onderstaande rassen gebruikt worden en zijn tevens leidend qua aanplant, L’Acadie Blanc, Seyval Blanc, Vidal Blanc, Geisenheim 318.
Ondersteunende rassen die met bovenstaande rassen geblend kunnen worden:
*New York Muscat
*Osceola Muscat
*Petite Milo
*Traminette
*Frontanac Blanc
*Frontanac Gris

Opkomende rassen:
*Chardonnay
*Riesling
*Otega
*Sauvignon Blanc
*Chasselas
*Scheurebe

Druivenrassen rood;
Belangrijkste rassen:
*Marechal Foch
*Leon Millot
*Lucie Kuhlmann
*Baco Noir

Ondersteunende rassen
*Cabernet Foch
*Marquette
*Triomphe d’Alsace
*Castel

Opkomende rassen;
*Pinot Noir
*Cabernet Franc
*Gamay
*Petit Meunier
*Dornfelder

Icewine
Canada is de grootste producent van Ice Wine ter wereld, om maar even met de deur in huis te vallen… Deze wijn, die bekend is uit vooral Duitsland en Oostenrijk, wordt hier in alle wijnregio’s gemaakt, maar Ontario is met 90% van het totaal de grootste van allemaal! Deze typische Canadese wijn wordt voornamelijk gemaakt van Vidal, Riesling en Cabernet Franc welke worden geoogst bij een temperatuur tussen -8°C en -10°C, zo tussen december en februari.

In deze periode verdampt er veel vocht en wordt het overgebleven sap steeds meer geconcentreerder en complexer.  Dit resulteert in een zeer geconcentreerde wijn met intense aroma’s en zoetheid, maar door het gebruik van rassen met een relatief hoog zuurgehalte blijft de wijn toch lekker “fris”.

Een persoonlijke Wijn-Spijs tip; combineer Ice Wine van riesling of vidal eens met een terrine met/van eendenlever en wanneer gemaakt van cabernet franc met een dessert waar roodfruit en chocolade in verwerkt zit, gegarandeerd succes! 

Bronnen & nuttige websites

https://winesofcanada.ca                                               https://winebc.com
https://vinsduquebec.com                                               https://www.bcwgc.org/
https://winesofnovascotia.ca/                                          https://www.grapegrowers.bc.ca/
https://ontariocraftwineries.ca/                                        https://wgao.ca/
https://www.cartv.gouv.qc.ca/en/quebec-certified-wines
https://novascotia.ca/agri/                                               http://www.bcvqa.ca/
http://www.vqaontario.ca/                                                http://www.canadianvintners.com

Nieuw Zeeland – New Zealand

Nieuw Zeeland – New Zealand

Voor deze “Uitgelicht” reizen we af naar de andere kant van de wereld, Nieuw Zeeland.

Nieuw Zeelandse wijngebieden, met een totaal van 38.680ha (cijfers 2019), vind je over een afstand van ruim 1600 kilometer, van subtropisch Northland (36°zb) op het Noord Eiland tot het koelere Central Otago (46°zb) op het Zuid Eiland waar de zuidelijkste wijngaarden ter wereld liggen! En geen enkele van de totaal 2023 wijngaarden, verdeeld over 716 wineries en 692 growers (druiventelers), ligt verder dan 120 kilometer van de oceaan af, zodat hier over het algemeen een maritiem klimaat heerst met her en der een microklimaat.

Zoals eerder benoemd, is dit relatieve nieuwe wijnland verdeeld over 2 eilanden, het Noord Eiland en het Zuid Eiland, beiden met hun eigen karakteristieken op wijngebied van zowel ligging van de wijngaarden, gemiddeld aantal zonuren, druivenrassen en wijnstijlen.

Er is zoveel te vertellen over dit interessante (wijn)land, dat het moeilijk kiezen is waar te beginnen! Maar laten we beginnen bij het begin, een stukje wijngeschiedenis..

1819-1900

1819 > Missionaris Samuel Mardsen plant als eerste in Kerikeri, Northland, de allereerste wijnstokken aan.

1838 > Bischop Jean Bapstiste Pompallier arriveert in Hokianga, Northland, en brengt Franse wijnstokken mee. Wanneer hij andere Missie posten opzet in de rest van het land, legt hij ook daar wijngaarden om miswijnen te produceren. En zo pionierde hij o.a. in Hawkes Bay en Gisborne.


1870 >
De Duitse immigrant Heinrich Breidecker produceerde wijn in Hokianga, Northland. Meer dan een eeuw later wordt hij geëerd door “The Wine Institute of New Zealand”  door zijn naam te verbinden aan een Geisenheim Riesling kloon CD49 / 84 (RieslingxSeibel) welke gebruikt wordt in de zuidelijke wijngebieden in bv Central Otago.


1895>
De Nieuw Zeelandse premier Richard John Seddon roept de hulp in van visionair viticulturist Romeo Bragato, op dat moment werkzaam voor het gouvernement  in Victoria Australië, om de potentie voor wijnbouw in Nieuw Zeeland te onderzoeken. Na zijn rondreis door het land is zijn conclusie; Er is land dat ongeschikt is, maar zeker ook land dat zeer geschikt is om witte, rode maar ook om champagnestijl wijnen te maken. Getriggerd door zijn optimisme ontstond er veel animo om wijngaarden aan te leggen. 


1900


1902 >
Tijdens zijn eerste bezoek ontdekte Romeo Bragato dat er in bestaande wijngaarden de phylloxera heerste (druifluis epidemie), hij kwam terug om de verspreiding verder te onderzoeken en de functie van regerings viticulturist van Nieuw Zeeland te aanvaarden. Op zijn pad om de kwaliteit van wijn maken te verhogen, importeerde hij phylloxera resistente wijnstokken en nieuwe variëteiten en haalde hij tevens docenten in wijn cultivatie binnen.


1902 >
De Libanese immigrant Assid Abraham Corban plant een 1,6 ha wijngaard aan in Henderson West Auckland en zal uiteindelijk uitgroeien tot lands grootste wijnhuis in de jaren ’20 wat ze volhouden tot de jaren 60.


1934 >
De Kroatisch immigrant Ivan Yukich richt een kleine wijngaard in op de heuvel boven Titirangi in Auckland en noemt het “Montana”. Zijn zonen Frank en Maté bouwen Montana uit tot het grootste wijnconcern van Nieuw Zeeland!


1943 >
Nikola Nobilo, van origine van het eiland Korcula in Dalmatië, plant wijnstokken in Huapai West Auckland en legt daarbij de basis van één van de leading wijnproducenten heden ten dage, NOBILO WINE GROUP.


1961 >
George Fistonich richt het, inmiddels beroemde, wijnhuis “Villa Maria” op in Mangere Auckland.


1963 >
Penfolds Wines (NZ) begint in Henderson West Auckland.

Eind jaren 60 > Het nationale wijngaard areaal groeit gestaag nadat Corbans en later ook Montana , gaat pionieren met contract wijndruiftelers in Gisborne.


1973 >
Montana breidt uit naar Marlborough op het Zuid Eiland. Ook in dit jaar; Seagram wordt voor 40% aandeel houder binnen het Montana concern.


1985 >
Cloudy Bay komt voor het eerst met hun Marlborough Sauvignon Blanc op de markt, wat gelijk een hit is in Groot Brittannië en Australië.


1986 >
Montana Wines neemt Penfold NZ over en wordt daarmee de grootste producent van het land met ruim 40% van de markt.


1987 >
Seagram besluit Montana te verlaten, het bedrijf wordt vanaf dan ondergebracht in een investering maatschappij.


2000 >
Montana neemt Corbans Wines over.


2000 >
BRL Hardy koopt Nobilos op, de eerst genoemde zou later fuseren met Constellation Wine Group.


Thans
valt Montana / Brancott Estate onder de Pernod Ricard Group en is het enorme grote Villa Maria het enige familie bedrijf dat niet opgeslokt is door één of andere grote drankgigant.

 

 

De wijngebieden

 

Zoals eerder vermeld bestaat Nieuw Zeeland uit twee hoofd eilanden, Noord en Zuid. Hieronder zie de verdeling van de wijngebieden met hun sub gebieden over beide eilanden.

 

Noord Eiland:

1.     Northland (ten noorden van Auckland)

2.     Auckland met West Auckland, Waiheke Island en Matakana

3.     Waikato & Bay of Plenty (ten zuiden van Auckland)

4.     Gisborne met o.a. Ormond, Patutahi en manutuke

5.     Hawkes Bay met Coastal Areas, Hillsides en Alluvial Plains (deze zijn weer onderverdeeld in kleinere districten zoals de beroemde Gimblett Gravels, Esk Valley en Te Awanga)

6.     Wairarapa met  Martinborough , Gladstone en Masterton

 

Zuid Eiland:

1.     Marlborough met Southern  Valleys, Wairau Valley en Awatere Valley

2.     Nelson met Brightwater, Waimea Plains, Upper Moutere Hills, Richmond, Motueka en Golden Bay

3.     Canterbury & North Canterbury met Waipara Valley, Canterbury Plains, Banks Peninsula

4.     Central Otago & North Otago met Wanaka, Gibbston, Bannockburn, Alexandra, Bendigo, Cromwell/Pisa/Lowburn en  Waitaki Valley (meest recent)

 

We bespreken hieronder de drie grootste en het meest zuidelijke wijngebied.

 

Marlborough, de grootste van allemaal! 26.850ha!

Dit wijngebied ten noorden op het Zuid Eiland, met Blenheim als regio hoofdstad, heeft met zijn Sauvignon Blanc wijnen er voor gezorgd dat Nieuw Zeeland op de wereld (wijn)kaart staat.

Hier ging in 1875 voor het eerst een wijnstok de grond in, door Charles Empson op Auntsfield vineyard, regio’s eerste commerciële wijngaard in Fairhall district.

Honderd jaar later in 1973 legt Montana Wines bijna  810ha commerciële wijngaard aan op wat nu Fairhall Estate heet,  in 1976 volgt de eerste magere oogst van Müller Thurgau en Cabernet Sauvignon welke nog werd verwerkt in Montana’s Gisborne Winery op het Noord Eiland. 2 jaar later bouwt Montana regio’s grootste winery, thans bekend als The Brancott Winery and visitors centre.

Met een gemiddeld aantal zonuren van 2409 uur en slechts 655mm regen per jaar, tel daarbij op de beschutte ligging achter de bergen in het westen en de zeewind vanuit het oosten, gevarieerde bodems van grind tot klei, dan kun je niet anders stellen dat dit de hemel op aarde is voor wijnboeren en wijntoeristen!

 

Enkele wijnhuizen , een greep uit de meer dan 150 wineries!

-Awatere River                       -Saint Claire Family Estate

-Babich Wines                        -FROMM Winery                   

-Tohu Wines                           -Brancott Estate                    

-Hans Herzog Estate              -Villa Maria

-Cloudy Bay Vineyards          -Matua                                              

-Wairau River Wines              -Kim Crawford                       

-Misty Cove Wines                 -Yealands Estate Wines

-Dashwood                              -Nobilo

 

Druivenrassen

Uiteraard is hier met 22.369ha Sauvignon Blanc het meest aangeplant gevolgd door Pinot Noir 2669ha, Chardonnay 1095ha en Pinot gris 1082ha, blijft er een aantal ha over die verdeeld zijn over 29 andere rassen zoals Riesling, Syrah, Viognier, Tempranillo, Arneis, Merlot, Grüner Veltliner en zelfs Montepulciano!

 

Wijnproeven

Een bekende wijnroute in Marlborough is “The Golden Mile” , een 6km lange tocht langs diverse wijnhuizen met “Cellar Doors” , proeflokaal met wijnwinkel, die het beste per fiets gedaan kan worden…;-)

 

-Hawkes Bay, 4.771ha

Hawkes Bay ligt op het Noord Eiland, zo’n 200km ten zuiden van Gisborne en ongeveer 300km te noorden van hoofdstad Wellington. Napier en Hastings zijn de belangrijkste steden. Dit is het Walhalla voor foodies en wijnliefhebbers, met talloze wijnrestaurants, tastingrooms en wijnroutes is Nieuw Zeelands 2e regio in grote, ”a place don’t miss it”

Hawkes Bay telt zo’n 88 wijnhuizen, voornamelijk kleine boutique stijl producenten, die wijnen maken van crispy droog mousserend tot vol aromatisch Bordeauxstijl rood en alles wat er tussenin zit.

De Franse Missionaris van Marist, vader Lampila, bouwde hier als eerste wijngaarden aan in 1851, thans bekend als de Mission Estate Winery in Taradale Hills, iets ten z.w. van Napier, om er miswijnen te maken.

Alhoewel het mogelijk is om hier elke type en stijl wijn te produceren, ligt toch wel de nadruk op volle ronde Chardonnay’s, zachte Sauvignon Blanc (dus niet die crispy types uit Marlborough) en robuste rode Bordeauxstijl blends. Dit kan ook, want je hebt hier verschillende landschapsstijlen en bodemtypes, zoals de koele kustvlaktes rond Te Awanga ten zuiden van Napier en Esk Valley ten noorden ervan, het warme binnenland van o.a. Dartmoor Valley en River Valleys met zijn diverse bodemtypes en variaties in hoogtes.


De Sauvignon Blanc wijnen zijn hier minder crispy en vegetaal (lager Methoxypyrazine gehalte dat het typische groene tintje geeft  zoals vers gemaaid gras, buxes en katte pis) dan in Marlborough.

Er zijn hier zelfs producenten die hier Sauternes achtige zoete wijnen produceren, Late Harvest of zelfs met Botrytis! (edele rotting) Dit gebeurt in gebieden waar de omstandigheden nagenoeg hetzelfde zijn als in Europa, wijngaarden in de buurt van rivieren of meertjes, met ochtend mist. Alpha-Domus Estate in the Triangle district ten westen van Hastings is zo’n wijnhuis die van Sémillon heerlijke Botrytis wijnen maakt.

 

Enkele wijnhuizen

-Mission Estate Winery                   -Esk Valley                              -Trinity Hill

-Vidal                                                  -Te Mata

-Clairview Estate winery                 -William Murdoch Wines

-Stonecroft wines                             -Alpha Domus

 

Druivenrassen

Bordeaux blends zijn populair hier in Hawkes Bay, echter is Merlot vaak het meest vertegenwoordigt in de blend. Merlot telt 1018ha en Cabernet Sauvignon slechts 194ha. Daarnaast vind je hier ook enkele hectaren aan Malbec en Cabernet Franc.

Chardonnay is leading met 1039ha gevolgd door Sauvignon Blanc met 1035ha, Pinot Gris 475ha, Syrah 329ha, Pinot Noir 231ha, blijft er zo’n 360ha over aan diverse druivenrassen zoals Viognier, Sémillon, Tempranillo, Gewürztraminer en enkele wijngaarden met experimentele, m.n. Spaanse en Italiaanse, druivenrassen.

 

 

Wijnproeven

Ook in Hawkes Bay zijn er tal van Cellar Doors, eventueel met restaurant en/of wijnbar, waar naar hartenlust kan worden geproefd!

 

-Gisborne, 1.190ha

Volgens locals hét  Chardonnay-centrum van Nieuw Zeeland!

Het is in ieder geval met ruim 50% van de totale aanplant hier in Gisborne, ook wel Poverty Bay genoemd, het meest mee aangeplant.

De wijnen van deze druiven in dit warme en relatief vochtige gebied op Noord Eiland zijn vaak rond, toegankelijk en bulken vaak van het tropische fruit. Dit zijn wijnen om te drinken zodra ze in de fles zitten, dus vooral niet bewaren! De wijnen sluiten mooi aan op de lokale keuken die vooral bekend staat om schelp,- en schaaldieren en snapper.

In dit op 3e na grootste wijngebied schijnt als eerste de zon over de wijngaarden in Nieuw Zeeland, zo oostelijk ligt het.

Uit deze regio (én uit Hawkes Bay) haalt ook Lindauer, Nieuw Zeelands grootste exporteur, zijn Chardonnay en Pinot Noir druiven om er mousserende wijnen van te maken, traditioneel, met 2e gisting op fles. Het wijnhuis behoort overigens tot het Australische Lion Beer groep.

 

Wijnbouw gebeurt hier met relatief weinig wijnbedrijven verdeeld over een mix van enorm grote , bijna wijnfabrieken, én Boutique Wine Estates én contract growers, boeren die hun druiven verkopen aan de hoogste bieder of een contract hebben met de grootste wijnproducenten/huizen in Nieuw Zeeland zoals bijvoorbeeld Villa Maria Estate, Montana Brancott, Corban en INDEVIN.

 

Enkele wijnhuizen

-Lindauer

-Ashwood Estate

-HiHi Wines

-Millton Vineyard & winery (Biodynamisch)

-Matawhero Wines

 

Druivenrassen

Chardonnay is met 574ha het meest aangeplant gevolgd door Pinot Gris met 261ha.

Sauvignon Blanc 159ha, Gewürztraminer 35ha, Merlot 27ha blijft er 159ha over voor zo’n 22 verschillende druivenrassen zoals Muscat, Müller Thurgau (vroeger één van den meest aangeplante rassen in Gisborne), Sémillon, Pinot Noir en Chenin Blanc.

 

Wijnproeven

Uiteraard bij de Celler Doors, maar ook in de talloze restaurants en wijnbars in Gisborne. 

 

-Central Otago, 1.884ha

Qua wijngaard oppervlakte zou je zeggen dat dit wijngebied groter is dan Gisborne, maar qua gemiddelde opbrengst per oogstjaar ligt het met 11.000 ton t.o.z.v. 16.000 ton in Gisborne een stuk lager (ter illustratie, Marlborough produceerde in 2019 ruim 305.000ton!). Dat komt omdat er minder stokken per ha aangeplant kunnen worden per wijngaard, daar er hier meer op berghellingen aangeplant moet worden om vorstschade te beperken, en liggen de uitgestrekte wijngaarden van Gisborne voornamelijk in de vlakke delen zoals bv in Patutahi.

In dit zuidelijkste wijngebied ter wereld en Nieuw Zeeland’s hoogste, heerst er een continentaal klimaat, wat wil zeggen ijskoude winters, korte, hete, droge zomers met aanzienlijk verschil tussen dag en nacht temperatuur. In dit bergzame gebied waar het hele jaar door geskied kan worden, ligt het jaarlijks gemiddeld aantal zonuren in b.v. Queenstown op 1921 met 913mm regenval en,in het meest zuidelijke, subgebied Alexandra op 2025 uur met maar 360mm regenval. Het zonlicht is hier zeer intens door gat in de ozonlaag. Doordat hier de kans op nachtvorst groot is in de periode dat de knoppen uit komen, hebben een aantal wijnhuizen windmolens in hun wijngaarden geplaatst die aangedreven worden door zonne energie, de koude lucht wordt dan als het ware weggeblazen.

 

In 1864 werd in de buurt van Clyde, iets ten noorden van Alexandra, door de Fransman Jean Desiré Feraud de eerste wijnstokken aangeplant, in 1881 won hij met zijn Bourgogne stijl wijnen een prijs in Sidney.

Niet te min duurde het tot 1895 dat Romeo Bragato (zie stukje geschiedenis hierboven) Central Otago bezocht en concludeerde dat het geschikt was voor aanplant van wijndruiven. Het waren echter Rolfe Mills, de grondlegger van het moderne wijn maken in Central Otago, en zijn vrouw Lois die in 1976 met de aanleg van de Rippon Vineyard in Wanaka het startschot gaven tot de wijnindustrie die we nu kennen.

Black Ridge Vineyard is momenteel het zuidelijkst gelegen wijngaard ter wereld en ligt op ongeveer 45° ZB. Al met al zijn er tegenwoordig zo’n 135 Wineries in Central Otago, meeste van hen zijn Boutique Wineries, terwijl het in er 1997 nog slechts 14 waren!

 

Enkele wijnhuizen

-Black Ridge                -Mount Edward

-Chard Farm                -Mt. Difficulty

-RIPPON Vineyard      -Tarras Vineyards

-Gibbston Valley         -Shaky Bridge Wines

-Māori Point                -Pisa Range Estate

 

Druivenrassen

Pinot Noir, Pinot Noir en nog eens Pinot Noir, bijna 1500ha zijn hier aangeplant! En nog steeds groeit het aantal hectaren per jaar!

Met 190ha volgt Pinot Gris, 68ha Riesling, 57ha Chardonnay en slechts 39ha aan Sauvignon Blanc. Blijft er 36ha over voor andere rassen als Gewürztraminer, Chenin Blanc, Grüner Veltliner enz.

 

Wijnproeven

Ook hier hebben de meeste Wineries  Celler Doors, zowel met als zonder restaurant.

Tot Slot

Hoewel ik heb geprobeerd heb om zoveel mogelijk te vertellen over dit indrukwekkende en relatief jonge wijnland, zal ik zeker het een en ander vergeten zijn te benoemen. Ik heb het beperkt tot de 3 grootste gebieden en ben geëindigd met het wijngebied dat op dit moment het meest in ontwikkeling is en daardoor voor ons als wijnliefhebbers het meest interessant.   

Ik hoop u hierbij uitgedaagd te hebben om eens te kiezen voor zo’n heerlijke crispy Marlborough Sauvignon Blanc, fruitige Pinot Noir uit Central Otago, volle Bordeaux-stijl wijn uit Hawkes Bay of een volle tropische Chardonnay uit Gisborne.

Cheers!

 

Bronnen:

-New Zealand Winegrowers https://www.nzwine.com/

-Wine in New Zealand-Caroline Courtney

-The World Atlas of Wine by Jancis Robertson & Hugh Johnson

-Google earth

 

Rosé, trendwijn of blijvertje?

Sinds de jaren ’70 in de vorige eeuw is rosé in Nederland een populaire drank, in die tijd vooral bij studenten die niets moesten hebben van de eveneens populaire (medium) sherry. De Portugese rosé van Mateus was hét merk, mede dankzij de bolvormige fles, de bocksbeutel, die na het consumeren gebruikt werd als kaarsenstandaard voor druipkaarsen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Blog-Mateusrose-300x200.jpg
 

 Anno nu!
Rosé zien we in verschillende soorten en smaken, uit diverse landen uit Europa maar ook uit de nieuwe wijnwereld zoals Zuid Afrika en Australië. Maar het populairste rosé land in Nederland is toch Frankrijk en m.n. uit de Provence!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is club55-300x150.png
 

Tegenwoordig zien we steeds meer hippe flessen uit de Provence in de Nederlandse wijnkoelers staan, in alle soorten en maten, met pakkende teksten, wit matglas of verpakt in glimmend goud of roze plastic. Vooral in de trendy en hippe beachclubs aan de Côte d’ Azur worden de flessen steeds groter en duurder. Waar naast de plaatselijke rosé’s van MIP, AIX en Domaine TROPEZ, ook mousserende/champagne rosé’s steeds populairder wordt. Deze trend zal zich zeker uitbreiden naar ons land.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is original_open-uri20130306-5939-15c9rig-300x226.jpg
 
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 01788d1d5d9121955fc9e2224b3f05f9-roses-style-300x200.jpg
 

De trend is duidelijk licht roze van kleur, bijna wit met een roze zweem, wat overigens niets over de smaak zegt. Deze kleur wordt bereikt door de druiventrossen, in zijn geheel, heel voorzichtig te persen, “Vin Presse” of door de manier van “Saignée”, het laten bloeden van de druiven, toe te passen. Daarna wordt de rosé op basis van witte wijn bereiding gemaakt. De smaak wordt bepaald door de druivenrassen die gebruikt worden. In de Provence zijn dat grenache, cinsaut, mourvedre en tibouren, druiven die veel smaak afgeven en tonen van kruiden die in de omgeving groeien , garique-rozemarijn- lavendel-tijm, weergeven. Maar ook zien we cabernet sauvignon en syrah, vooral in Aix-en-Provence.
Dit type rosé is zo populair, dat andere wijnlanden dit wijntype ook gaan maken. Echter zijn zij vaak afhankelijk van andere druivenrassen wat dus een andere smaak geeft aan de wijn. Dus je kunt nooit op de kleur afgaan wanneer het om smaak gaat!

Over smaak gesproken! Wil jij eens verschillende rosé’s naast elkaar proeven? Ga dan naar onze pagina Wijnproeverijen bovenaan deze pagina!

 

  Dus, rosé trend of blijvertje? Def een blijvertje!

Jumilla-spanje

Bodegas Bleda

Spanje, elke wijnliefhebber kent wel een streek. Het gros van deze wijnliefhebbers zullen vaak streken als Rioja, Rueda, Priorat of Ribera del Duero opnoemen, of zelfs Sherry, wanneer naar hun beste Spaanse wijnervaring wordt gevraagd. Weinig mensen kennen echter de Levante, de streek in het  achterland van bekende kustplaatsen zoals Alicante en Valencia. Dit gebied herbergt een zestal DO’s, denominaciónes de origen, oftewel gevestigde herkomst benamingen. DO Valencia, DO Utiel-Requena, DO Alicante, DO Yecla, DO Bullas en tot slot DO Jumilla, deze laatste lichten we uit in deze UITGELICHT!

DO Jumilla ligt zo’n 100 km ten westen van Alicante, landinwaarts dus, in de provincie Murcia en behelst rond de 40.000ha aan wijngaardareaal en behoord samen met DO Utiel-Requena tot de grootste van de zes bovengenoemde DO’s.

 

 

 

Jumilla staat vooral bekend om zijn rode wijnen, zo’n 90% van de totale productie, de rest is wit en rosé. De belangrijkste blauwe druif is hier de Monastrell, in Frankrijk Mourvèdre genoemd, welke vaak met andere rassen zoal Tempranillo en/of Syrah wordt geassembleerd. Daarnaast vind je er Merlot, Cabernet Sauvignon en Garnacha.

In Jumilla is het droog, hooguit zo’n 400mm neerslag  p.j. , wat resulteert in lage opbrengsten van amper 10hl/ha! wat in combinatie met Monastrell wijnen oplevert die donker gekleurd, geconcentreerd, stevig maar ook fruitig zijn.

Enkele bekende Bodegas zijn; Bodegas Bleda, Casa de la Ermita en Bodegas Luzón

Eens iets anders dan Rioja of Ribera del Duero? Jumilla wijnen met zijn Monastrell druiven zullen u plezierig verrassen!  Saludos!

 

 

 

Moezel, mosel

Welke wijndrinker heeft hier nou niet van gehoord!

Over de Moezel, tot oogst 2006 MOSEL-SAAR-RUWER, wordt vaak door onwetenden helaas nog denigrerend gesproken, waarschijnlijk door de goedkope wijnen die vanaf de jaren 50 veel werden gedronken; het “zoete moezeltje” . Deze massaproductie wijnen kwamen  op de markt om de Duitse wijnbouw uit het slob te halen na de twee wereld oorlogen, kwantiteit ging toen voor kwaliteit helaas.

Sinds de jaren 90 is er een duidelijke kentering, kwaliteit stond weer voorop, de wijnen werden droger en rode wijnen doen het steeds beter! Riesling is dé druif van Duitsland, in de Moezel is er ruim 61.3% mee aangeplant! Van de wereldwijde aanplant van Riesling staat het meeste areaal in Duitsland, bijna 24dz ha! Daarnaast staan nog witte druivenrassen zoals Elbling, Müller-Thurgau, Kerner en zelfs wat Chardonnay, Weissburgunder (pinot blanc) en Grauburgunder (pinot gris). Rood wordt hoofdzakelijk gemaakt van Spätburgunder en Dornfelder gevolgt door Portugieser, Trollinger, Schwarzriesling (Pinot Meunier), Lemberger (Blaufränkisch) en nog enkele blauwe rassen. De Moezel ontspringt in de Vogezen en stroomt vanuit Frankrijk  via Bereich Moseltor Duitsland binnen en mondt vervolgens na  544 kilometer bij Koblenz uit in de Rijn.

Met een helling van 65° is de Bremmer Calmont dé attractie in de Moezel voor wijnliefhebbers, dit is de steilste wijngaard van Europa, zo niet ter wereld!
In dit deel van de Moezel, de Unter Mosel met het Bereich Burg Cochem ook wel bekend als de “Terrassenmosel”, kan alleen op terrassen wijnbouw plaats vinden. Op deze hellingen schijnt de zon bijna horizontaal op de wijnstokken en verwarmt de bodem om het later weer door te geven aan de wijnstok. Waarschijnlijk komt hier ook de naam Calmont vandaan, “calidus mons” Romeinse term voor warme berg. Eenmaal in de Moezel  is het een must voor wijnliefhebbers om deze sinds Romeinse tijd aangelegde wijngaarden met zijn spectaculaire vergezichten te bezoeken.

Top wijnhuizen:
Menig Duitse kwaliteitwijnhuizen zijn aangesloten bij de VDP, Der Verband Deutscher Prädikatsweingüter, een club die opgericht is in 1910 en thans zo’n 197 leden heeft, waarvan 31 in de Moezel.  Zij hanteren strenge toelatings eisen en voeren een eigen kwaliteitsniveau’s verdeeld in 4 klasses: van laag naar hoog VDP.GUTSWEIN>VDP.ORTSWEIN>VDP.ERSTE LAGE>VDP.GROSSE LAGE.

                                                                       

 

 

De wijnen van de VDP kun je herkennen aan de afbeelding van een adelaar met daarin een druiventros.

Enkele VDP wijnhuizen met GROSSE LAGE (Grand Cru) wijngaarden in de Moezel;

-Weingut Grans Fassian te Leiwen met LAURENTIUS-LAY in Leiwen, APOTHEKE in Trittenheim, HOFBERGER in Drohn en GOLDTRÖPFCHEN in Piesport
-Weingut Clemens Busch te Pünderich met MARIENBURG in Pünderich.
-Weingut Milz Laurentiushof te Trittenheim met LEITERCHEN, FELSENKOPF EN APOTHEKE in Trittenheim, HOFBERGER in Dhron.
-Weingut Van Volxem te Wiltingen met SCHARZHOFBERGER, SCHARZHOFBERGER PERGENTSKNOPP, BRAUNFELS, GOTTESFUSS, VOLZ KUPP in Wiltingen, ALTENBERG in Kanzem, GOLDBERG, RITTERPFAD in Wawern

Dus zoals je ziet is meer dan alleen het zoete Moezeltje!

Links:
https://www.vdp.de/de/die-weine/die-vdp-regionen/mosel
https://www.vdp.de/de/die-weine/klassifikation
https://www.vdp.de/de/die-winzer  (Alle wijnmakers v.d. VDP)
https://www.vdp.de/de/die-winzer?tx_vdpwinzer_liste%5BlocalOrganization%5D=5&cHash=479edf36826d907d834ef3128700268b 
(Alle wijnmakers uit de Moezel)

https://photos.app.goo.gl/UmvLwV732LYMQvir5  Stroomgebied Moezel vliegtuigview

                                                                                                                                           

Trittenheim                                                                                                                                                                                                       Grosse Lage Apotheke

Zoete rode wijn uit Frankrijk, de Roussillon

Vele vakantiegangers rijden er jaarlijks door om op hun bestemming aan de Spaanse Costa Brava te komen; Banyuls!

 

Banyuls is een klein wijngebied met steile hellingen die betaat uit leisteen, waar de wijngaarden op terrassen zijn aangelegd waarvan hooguit 30hl/ha vanaf komt en  direct aan de Spaanse grens ligt. De wijn Banyuls rouge wordt gemaakt van minimaal 50% grenache noir druiven eventueel aangevuld met syrah, cincault of gargignan. Het bijzondere van deze wijn is dat het een rode zoete wijn is die, als eerste indruk, veel op Ruby Port lijkt maar door gebruik van andere druivenrassen, de heersende microklimaten en verschil in alcohol percentage, Banyuls tussen de 15 en 18%, Port vaak hoger, beide toch een geheel eigen karakter hebben.                                                                                                                                                                                                                                                         

Banyuls is, net als Port, een “versterkte” wijn, wat wil zeggen dat er tijdens de alcoholische gisting op een bepaald moment alcohol wordt toegevoegd, de gisting stopt en de overgebleven suikers die niet vergist zijn vormen de zoetheid van de uiteindelijke wijn.

Banyuls kent verschillende variaties, zo heb je de Grand Cru versie, alleen in top jaren, die minstens uit 75% uit grenache noir druiven moet bestaan en minimaal 30 maanden heeft moeten rijpen op houten vaten of grote flessen, zgn “Bonbonnes”. Andere wat minder bekende soorten Banyuls zijn; Banyuls Blanc, Banyuls Rosé, Banyuls Ambré een witte Banyuls die bewust oxidatief wordt gemaakt, en daardoor amberkleurig is, Banyuls Traditionnel, Banyuls Rimage: een wijn uit een uitzonderlijk wijnjaar met jaartal die geen houtopvoeding heeft gehad en jong op fles gaat om oxidatie tegen te gaan en daardoor zijn fruitigheid behoud,Banyuls Hors d’Age; alleen bij de soorten Traditionnel , Ambré en Grand Cru, deze wijn mag pas op de markt komen vanaf 1 september van het vijfde jaar na de oogst en heeft minstens 30 maanden houtrijping gehad.                                                                                                                         

                                                                                                                        

Wijn-spijs: Banyuls laat zich fantastisch combineren met chocolade! De fruitige types zoals Rimage zijn heerlijk met compote van zwart fruit eventueel met chocolade mousse.

Banyuls, al met al een wijn die zeker het ontdekken waard is! Wellicht bij het kerstdessert?

Verkrijgbaar in de betere Wijnwinkel.

Wijntrends

Wijntrends 2020 Vegan Wine / Wijn.
Overgewaaid uit de foodtrend is het begrip Vegan Wine, of te wel veganistische wijnen. Hoezo veganistisch? Wijn is toch gemaakt van druiven? Klopt helemaal! Alleen tijdens de wijnbereiding kan gebruikt gemaakt worden van dierlijke producten zoals bijvoorbeeld eiwitten, gelatine en vislijm om wijnen te klaren c.q. te filteren. Ook het gebruik van dieren in en om de wijngaarden, om bijvoorbeeld te ploegen of voor transport is niet toegestaan! Wel het gebruik van machine’s, wat dan weer niet zo goed voor het milieu is…. Is Bio of Biodynamische wijn Vegan? Niet persé, de producenten van deze wijnen mogen dierlijke producten gebruiken. 

 

Bio & Biodynamische Wijnen.Wijntrends 2020
Deze wijnen stijgen al jaren in populariteit en de opmars is vooralsnog niet te stoppen! Ook deze wijnen worden steeds vaker Vegan geproduceert, dus 2 vliegen in 1 klap, al wordt er dikwijls bij Biodynamische wijnbouw gebruik gemaakt van ploegpaarden in de wijngaarden..

Wijntrends 2020Orange Wines.
Dit zijn witte wijnen gemaakt op de manier zoals het waarschijnlijk allemaal begonnen is. De wijndruiven worden, in tegenstelling tot “normale” witte wijnbereiding, met schil en al gegist. Vaak in grote Amphoras, stenen kruiken met wel duizenden liters inhoud die boven de grond opgesteld staan of in Qvevri, ook een soort van grote kruik maar dan in gegraven in de grond, dit wordt bv in Georgië gedaan. De kleurstoffen en tannines worden losgeweekt uit de schil waardoor de uiteindelijke wijn amber tot oranje van kleur is met duidelijk waarneembare tannines. Dit kunnen troebele wijnen zijn met een behoorlijke “Bite”, wat deze wijn naast de kleur zo bijzonder maakt! Een wijn voor de gevorderde wijndrinker laten we maar zeggen!

 

 

 

Rosé.  Wijntrends 2020 (2)
Rosé blijft maar stijgen in populariteit! Provence (style) rosé is en blijft voorlopig de meest populaire wijn. Flessen worden echter steeds groter en uitbundiger en wijken af qua oorspronkelijke vorm, het slanke amphora moddel. 

Lees ook: https://indebuurt.nl/apeldoorn/doen/is-rose-een-trendwijn-of-een-blijvertje~75565/

 

Wijntrends 2020Alcoholvrije Wijn.
In navolging van de alcoholvrije bieren wordt ZERO wijn steeds gewilder. De kwaliteit blijft echter ver achter in verhouding tot “echte”wijn. Ik heb op de afgelopen Wine Professional weer een aantal wijnen mogen proeven, en net als vorig jaar, was het weer, op een enkeling na, een teleurstellende ervaring. Ik heb dan wel over wijnen met 0.0% alcohol, de wijnen met een laag promillage doen het een stuk beter, denk dan aan wijnen tot 8,5%. Maar de ontwikkeling blijft doorgaan en ongetwijfeld zullen er binnen enkele jaren wijnen zijn die niet van “echt” te onderscheiden zijn.

 

 

 

 

Wines made by Women
Wijnen gemaakt door vrouwen en vrouwen met een eigen wijngaard. Dit is een voorzichtige trend die zich inzet. De toekomst zal uitwijzen of dit zal doorzetten,  maar de eerste voortekenen zijn er!

Tips voor de feestdagen 2019

Yes! De Sint is het land weer uit dus we kunnennu helemaal los met Kerst. Heb jij het diner al helemaal in je hoofd? Tof, maar heb je dan ook al een keuze voor de wijn gemaakt? Vinoloog Martin van den Brink van Horeca & Wijn Advies NL helpt je voor de dag komen als wijnexpert! Want eigenlijk is er maar één ding dat je echt moet onthouden: hoe meer smaken in het gerecht, hoe complexer de wijn moet zijn.

HET APERITIEF
Het aperitief is bedoeld om de eetlust op te wekken en dat doe je door een drankje met een fris karakter. Hou je van een bubbeltje? Dat kan er ook gewoon bij. Kies je een cocktail of longdrink, ga dan voor het frisse, bittere type als de Dry-Martine cocktail of een Gin-Tonic.

Een glas Champagne, Cava, Prosecco, Fino Sherry, witte of rode wijn kan ook, zolang die maar droog is. Wat je in elk geval nooit moet doen, is een te zoete of romige drank kiezen. Dus rode en witte port of cream-likeuren kun je beter laten staan.

‘Bij paddenstoelen kies je voor rode wijnen die iets aards en kruidigs hebben’

WIJN BIJ JE VOORGERECHT
Serveer je een garnalencocktail? Schuif dan sowieso de Riesling aan de kant. Samen met garnalen krijg je dan een metaalsmaak, bah! Beter is het om witte wijnen te kiezen als Muscadet sur Lie uit de Loire-Frankrijk, Cortese- Piëmonte-Italië, Soave-Veneto-Italië en Chenin Blanc uit Zuid Afrika. Whiskysaus overheerst vaak, pas daarmee op in combinatie met je wijn.

Bij gerookte zalm kun je heel veel lekkers drinken. Sauvignon Blanc uit de Loire zoals Sancerre, Pouilly Fumé en Sauvignon de Touraine zijn klassiekers. Maar ook een niet te krachtige Verdejo uit Rueda-Spanje kan een goede combi zijn. Zit er ui bij het gerecht? Kijk dan uit met de combinatie die je kiest.

Rundercarpaccio met rucola, dressing op basis van acetobalsamico en Parmezaanse kaas is ook een mooi traditioneel voorgerecht. Daarbij past een fruitige rode wijn heel goed, bijvoorbeeld de Italiaanse Valpolicella Classico uit Veneto, Barbera uit Piëmonte of eventueel Cabernet Franc-Loire-Frankrijk.

SOEP

Over soep kunnen we kort zijn, daar hoort geen wijn bij. Heb je nog een glas staan van het voorgerecht? Drink die dan gewoon lekker door bij de soep en wacht op wat komen gaat. 

HET HOOFDGERECHT

Het hoofdgerecht kan natuurlijk talloze vormen aannemen. Staat er gevogelte als kalkoen of kip op het menu? Kijk dan naar wat je erbij serveert. Bij paddenstoelen kies je voor rode wijnen die iets aards en kruidigs hebben, zoals Shiraz uit Australië, Rioja’s, Malbec uit Cahors-Z.W.-Frankrijk of Argentinië. Bij bijvoorbeeld blauwschimmelkaas kies je voor een  type Nero d’Avola uit Sicilië, Merlot uit Chili of Argentinië.

Het traditionele varkenshaasje krijgt in Nederland vaak een champignonroomsaus. Daarbij hoort een zachte, volle wijn zoals Montepulciano d’Abruzzen-Italië, Ripasso uit Valpolicella-Italië, Primitivo-Puglia-Italië of Zinfandel uit Californië.

Wild als hoofdgerecht is wel het summum van het hele diner. Of je nu kiest voor hazenree, hert, wild zwijn of fazant. De één kan een hele krachtige wildsmaak hebben zoals haas, de ander juist subtiel zoals ree.

Over het algemeen passen Rhônewijnen goed bij wild, maar dan moet je geen hele lichte kiezen als Côte du Rhône of Côte du Rhône Village. Kies bijvoorbeeld mooie volle en iets kruidige wijnen zoals Gigondas, Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras, Grozes Hermitage en Hermitage. Wil je voor Italiaans gaan? Dan is een Amarone uit Valpolicella een goede keus.

‘Staat er ijs op het programma? Kies dan een wijn die zoeter is dan het gerecht.’

Ga je specifiek voor wilde fazant en combineer je dat met zuurkool? Dan hebben we een gratis tip voor je. Kies een traditionele wijn, bijvoorbeeld Riesling of Pinot Gris uit de Elzas of een heerlijke Riesling Spätlese uit de Rheingau, liefst een wat oudere type of Grand Cru (Elzas). Een scheutje van de wijn kun je ook gebruiken om de zuurkool in te koken. Voor een extra feestelijk kerstmaal.

Bij veel mensen zal toch de traditionele biefstuk gewoon op tafel verschijnen. Als je daar geen uitgesproken bijgerechten bij serveert en kiest voor een lichte jus, eventueel van rode wijn, dan is een rode Bordeaux een prima wijnkeuze. Hou je van een stevige Bordeaux? Ga dan voor een wijn uit de Médoc (linkeroever). Wil je juist een wat toegankelijker type? Neem dan een wijn van de rechteroever zoals (Lalande) Pomerol of St Emillion, deze hebben vaak meer Merlot in de blend samen met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.

Bij kalf geserveerd als ragout is een witte Rhônewijn erg lekker, het zachte mondgevoel sluit perfect aan bij de romigheid van de ragout. Kalf als kotelet gebakken of gegrild gaat mooi samen met Spaanse Tempranillo zonder houtopvoeding, Nero d’Avola Sicilië-Italië, Argentijnse Mabec zonder al te veel tannine, Duitse Spätburgunder/Pinot Noir of Pinot Nero uit Trentino-Alto Adige-Italië.

Roullade van varken, kip of kalf combineert ook goed met de wijnen die bij kalf passen, maar veel is dan afhankelijk van de garnituur die je erbij serveert.

GOURMETTEN

En dan het gourmetten. Wie houdt er niet van? Maar qua wijn wel een uitdaging, want er zijn veel verschillende smaken op tafel en het is een redelijk vette keuze. Hou je van rode wijn, kies dan voor fruitige types zoals Beaujolais, Valpolicella, de betere Lambrusco’s en Lagrein uit Alto Adige. Witte wijnen die je kunt kiezen zijn Pinot Grigio, Fiano en Grillo uit Italië of witte Gasgogne wijnen van Colombard en Ugny Blanc of Vermentino uit de Provence of Corsica. Kies in ieder geval geen volle, houtgerijpte Chardonnay, dat is te veel van het goede.

HET DESSERT

Heb je nog ruimte voor een dessert? Als dat op basis van chocolade is, dan is een rode Banyuls uit de Roussillon lekker. Of de PX-sherry, een donkere, stroperige zoete wijn gemaakt van ingedroogde druiven.

Staat er ijs op het programma? Kies dan een wijn die zoeter is dan het gerecht. En wat ook altijd lekker is, Moscato d’Asti, een licht mousserende Italiaanse zoete wijn met een laag alcohol percentage, lekker verfrissend door de bubbel als afsluiter!

CURSUSSEN

Tijdens onze wijncursussen behandelen wij ook wijn-spijs! Handig! Dus 2 vliegen in 1 klap!

 

ITALIE, CAMPANIË OF CAMPANIA

                                                                                                            

Iedere liefhebber van Italiaanse wijnen kan de beroemde klassiekers opdreunen uit dit land, Barolo uit Piëmonte, Chianti Classico uit het beeldschone Toscane, Amarone en Ripasso uit Valpolicella enz enz. Onder deze liefhebbers zullen er weinig denken aan wijnen uit Campanië, met als hoofdstad Napels, en dat is erg jammer want er komen hier bijzondere wijnen vandaan gemaakt van bijzondere druivenrassen! Een streek met een rijke historie die terug gaat tot in de romeinse tijd en een gebied dat een Griekse ruggengraat heeft! En een streek waar men terug grijpt naar oorspronkelijke druivenrassen en waar internationale druivenrassen in de ban worden gedaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Toscane. Hier houdt het liefelijke Italië op, kusten met spectaculaire aanblik en een boeren keuken waar vooral de smaak voorop staat en uiteraard niet te vergeten de olijfolies, limoncello, kazen zoals peccorino, mozzarella di bufala en de streekkaas caciocavallo. Bij zulke rijke smaken moet je natuurlijk wijnen drinken die daar tegen op kunnen boxen!

Er wordt hier zowel wit, rood, rosé als spumante (mousserend) geproduceerd, ruim 2 miljoen hectoliter in totaal. Deze wijnen zijn onderverdeeld in IGP, DOC en DOCG klasse, de laatste twee vertegenwoordigen zo’n 15% van het totaal. De laatste jaren wordt meer en meer geïnvesteerd in vinificatie technieken, vooral door jonge wijnboeren, daar de belangstelling voor deze wijnregio  maar stijgt, niet alleen door de Italianen zelf, maar ook daar buiten.

Druivenrassen; in dit gebied staan meer dan 100 druivenrassen geregistreerd, hieronder  de belangrijkste.

Wit: Greco, Fiano, Coda di Volpe, Trebbiano, Biancolella, Bombino Bianco

Blauw: Aglianico, Piedirosso, Tintore, Olivella, Sangiovese(!) en Barbera(!)

Klein percentage aan internationale blauwe  druivenrassen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon.

Enkele wijnen die de moeite van het proberen waard zijn:

Greco di Tufo DOCG, gelegen tussen Avelino en Benevento, witte wijn gemaakt van minimaal 85% Greco welke voornamelijk groeit op vulkanische bodem die neergelegd is in 79 N.C. bij de uitbarsting van de Vesuvius en daarbij Pompeii verwoeste, aangevuld met eventueel Coda di Volpe. Greco verwijst naar zijn Griekse oorsprong en Tufo naar tufsteen. Wijnen geuren vaak naar citrus en groene appel maar ook naar perzik en accacia, in de smaak fris droog doch ook complexiteit door de bodem waarop de wijngaarden zijn aangelegd. Belangrijkst en oudste producent in dit gebied is Mastroberardino. 

                                                                                                           

Fiano di Avellino DOCG, witte wijn gemaakt van Fiano uit de provincie Avellino. Volle rijke, droge wijn die in de tijd van de Romeinen al in dit gebied gemaakt werd, en door producent Mastroberardino in de jaren 40 van de vorige eeuw gered werd van de ondergang en weer nieuw leven ingeblazen werd.

Taurasi DOCG, rode wijn welke dient gemaakt te zijn uit minimaal 85% Anglianico en vaak aangevuld met Piedirosso, of zelfs met Sangiovese en/of Barbera!  Volle krachtige, stoere topper die volgens de wet minimaal 3 jaar moet rijpen waarvan 1 op hout. De wijn kan lang na rijpen op fles door het relatieve hoge tannine gehalte en neigt qua geur en smaak naar roodfruit en bramen. Ook hier is Mastroberardino een belangrijke producent.

Vesuvio DOC met de bekende wijnen van Lacryma Christi die zowel wit als rood kunnen zijn. Vroeger stond deze voor kwaliteit, tegenwoordig wordt de naam misbruikt voor minder kwalitatieve wijnen helaas. Wit wordt gemaakt van o.a. Falanghina, Coda di Volpe en Caprettone. Rood van Piedirosso, Anglianico, Olivella en Sciascinoso

Cilento DOC met witte wijnen van Fiano en rood van Aglianico.

Irpinia DOC deze heuvelachtige streek ligt in de provincie Avellino waar de witte wijnen  van Fiano vandaan komen en de beroemde rode wijnen van Taurasi komen uit deze heuvels waar de Aglianico druiven perfect kunnen rijpen.

Naast deze gebieden zijn er nog enkele andere die interessant kunnen zijn zoals Campi  Flegrei, Sorrento, Costa d’Amalfi en de eilanden Capri en Ischia.

Belangrijke producenten;

*Antonio, Carlo en Pietro Mastroberardino in Avelino
*De Lucia, Guardia Sanframondi in Benevento
*Antonio Caggiano , Taurasi in Avelino
*Tenuta Fonzone, Paternopoli, Avelino

Waar verkrijgbaar?

https://bevino.nl/campania/  Amsterdam
https://www.italiaansewijnen.nl Hilversum
http://www.gall.nl Gall & Gall

Kortom er is veel te ontdekken in dit prachtige wijngebied!

Afbeeldingsresultaat voor Campania                                                                                                                                                                            

noord-Macadonië

Macedonie

We beginnen de onze rubriek UITGELICHT! met een onbekend wijnland, Macedonië, sinds februari 2019 officieel Noord Macedonië genoemd. Noord Macedonië is kleiner dan Nederland, 25.000km² t.o.z.v. 42.000 km² en heeft ruim 2.1 miljoen inwoners. Het ligt ingeklemd tuss

en Griekenland in het zuiden, Bulgarije in het oosten, Kosovo in het noorden en Albanië in het westen. Qua wijngaard areaal is het beduidend groter dan ons land, zo’n 35.000ha, wij hebben slechts rond de 160ha.

In deze wijngaarden, welke verspreid liggen over 7 wijngebieden waarvan er 3 bovenuit springen met een AOP (gegarandeerde herkomst benaming); Osogovo, Vardar-dal en Polog, worden naast de bekende internationale druivenrassen zoals o.a. merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, chardonnay, sauvignon blanc en riesling hoofdzakelijk autochtone rassen verbouwd. Voor witte rassen zijn dit voornamelijk žilavka, zhupljanka en temjanika, maar ook traminer, chardonnay en sauvignon blanc, ook de graševina die uit Kroatië is overgewaaid treft men hier aan.

Rode wijn komt van o.a. kratošija, prokupac en, de belangrijkste, vranec of vranac (spreek uit: vranets) wat zoiets als krachtig zwart paard betekend. Wijnen van de laatst genoemde druif zijn vaak rijk aan tanine, krachtig en donker van kleur, bijna zwart, daardom ook wel de “zwarte wijn” genoemd en wordt vaak geblend met internationale rassen zoals merlot en cabernet sauvignon.

In de tijd van de Romeinen, vóór onze jaartelling!, waren de wijnen uit deze regio enorm populair en gold Stobi in Vardar al als wijncentrum.  Vardar is qua microklimaat en omstandigheden te vergelijken met het Zuidelijke Rhône-dal in Frankrijk.

De belangrijkste producenten voor kwaliteitswijnen zijn Tikveš Winery, Stobi Winery, Bovin, Ezimet Vino, Popov en Venec Winery

Waar te verkrijgen in Nederland? Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op de site van Univin; http://univin.nl , info@univin.nl dé specialist op gebied van Macedonië.

De wijnen van Univin zijn te bestellen via mij. Stuur mij een berichtje via info@horecaenwijnadviesnl.com of via het contactformulier of                             bel/app met 06-53672363. voor info en prijslijst.

                                                                                                          

%d bloggers liken dit: