• UITGELICHT

Nieuw Zeeland – New Zealand

Nieuw Zeeland – New Zealand

Voor deze “Uitgelicht” reizen we af naar de andere kant van de wereld, Nieuw Zeeland.

Nieuw Zeelandse wijngebieden, met een totaal van 38.680ha (cijfers 2019), vind je over een afstand van ruim 1600 kilometer, van subtropisch Northland (36°zb) op het Noord Eiland tot het koelere Central Otago (46°zb) op het Zuid Eiland waar de zuidelijkste wijngaarden ter wereld liggen! En geen enkele van de totaal 2023 wijngaarden, verdeeld over 716 wineries en 692 growers (druiventelers), ligt verder dan 120 kilometer van de oceaan af, zodat hier over het algemeen een maritiem klimaat heerst met her en der een microklimaat.

Zoals eerder benoemd, is dit relatieve nieuwe wijnland verdeeld over 2 eilanden, het Noord Eiland en het Zuid Eiland, beiden met hun eigen karakteristieken op wijngebied van zowel ligging van de wijngaarden, gemiddeld aantal zonuren, druivenrassen en wijnstijlen.

Er is zoveel te vertellen over dit interessante (wijn)land, dat het moeilijk kiezen is waar te beginnen! Maar laten we beginnen bij het begin, een stukje wijngeschiedenis..

1819-1900

1819 > Missionaris Samuel Mardsen plant als eerste in Kerikeri, Northland, de allereerste wijnstokken aan.

1838 > Bischop Jean Bapstiste Pompallier arriveert in Hokianga, Northland, en brengt Franse wijnstokken mee. Wanneer hij andere Missie posten opzet in de rest van het land, legt hij ook daar wijngaarden om miswijnen te produceren. En zo pionierde hij o.a. in Hawkes Bay en Gisborne.


1870 >
De Duitse immigrant Heinrich Breidecker produceerde wijn in Hokianga, Northland. Meer dan een eeuw later wordt hij geëerd door “The Wine Institute of New Zealand”  door zijn naam te verbinden aan een Geisenheim Riesling kloon CD49 / 84 (RieslingxSeibel) welke gebruikt wordt in de zuidelijke wijngebieden in bv Central Otago.


1895>
De Nieuw Zeelandse premier Richard John Seddon roept de hulp in van visionair viticulturist Romeo Bragato, op dat moment werkzaam voor het gouvernement  in Victoria Australië, om de potentie voor wijnbouw in Nieuw Zeeland te onderzoeken. Na zijn rondreis door het land is zijn conclusie; Er is land dat ongeschikt is, maar zeker ook land dat zeer geschikt is om witte, rode maar ook om champagnestijl wijnen te maken. Getriggerd door zijn optimisme ontstond er veel animo om wijngaarden aan te leggen. 


1900


1902 >
Tijdens zijn eerste bezoek ontdekte Romeo Bragato dat er in bestaande wijngaarden de phylloxera heerste (druifluis epidemie), hij kwam terug om de verspreiding verder te onderzoeken en de functie van regerings viticulturist van Nieuw Zeeland te aanvaarden. Op zijn pad om de kwaliteit van wijn maken te verhogen, importeerde hij phylloxera resistente wijnstokken en nieuwe variëteiten en haalde hij tevens docenten in wijn cultivatie binnen.


1902 >
De Libanese immigrant Assid Abraham Corban plant een 1,6 ha wijngaard aan in Henderson West Auckland en zal uiteindelijk uitgroeien tot lands grootste wijnhuis in de jaren ’20 wat ze volhouden tot de jaren 60.


1934 >
De Kroatisch immigrant Ivan Yukich richt een kleine wijngaard in op de heuvel boven Titirangi in Auckland en noemt het “Montana”. Zijn zonen Frank en Maté bouwen Montana uit tot het grootste wijnconcern van Nieuw Zeeland!


1943 >
Nikola Nobilo, van origine van het eiland Korcula in Dalmatië, plant wijnstokken in Huapai West Auckland en legt daarbij de basis van één van de leading wijnproducenten heden ten dage, NOBILO WINE GROUP.


1961 >
George Fistonich richt het, inmiddels beroemde, wijnhuis “Villa Maria” op in Mangere Auckland.


1963 >
Penfolds Wines (NZ) begint in Henderson West Auckland.

Eind jaren 60 > Het nationale wijngaard areaal groeit gestaag nadat Corbans en later ook Montana , gaat pionieren met contract wijndruiftelers in Gisborne.


1973 >
Montana breidt uit naar Marlborough op het Zuid Eiland. Ook in dit jaar; Seagram wordt voor 40% aandeel houder binnen het Montana concern.


1985 >
Cloudy Bay komt voor het eerst met hun Marlborough Sauvignon Blanc op de markt, wat gelijk een hit is in Groot Brittannië en Australië.


1986 >
Montana Wines neemt Penfold NZ over en wordt daarmee de grootste producent van het land met ruim 40% van de markt.


1987 >
Seagram besluit Montana te verlaten, het bedrijf wordt vanaf dan ondergebracht in een investering maatschappij.


2000 >
Montana neemt Corbans Wines over.


2000 >
BRL Hardy koopt Nobilos op, de eerst genoemde zou later fuseren met Constellation Wine Group.


Thans
valt Montana / Brancott Estate onder de Pernod Ricard Group en is het enorme grote Villa Maria het enige familie bedrijf dat niet opgeslokt is door één of andere grote drankgigant.

 

 

De wijngebieden

 

Zoals eerder vermeld bestaat Nieuw Zeeland uit twee hoofd eilanden, Noord en Zuid. Hieronder zie de verdeling van de wijngebieden met hun sub gebieden over beide eilanden.

 

Noord Eiland:

1.     Northland (ten noorden van Auckland)

2.     Auckland met West Auckland, Waiheke Island en Matakana

3.     Waikato & Bay of Plenty (ten zuiden van Auckland)

4.     Gisborne met o.a. Ormond, Patutahi en manutuke

5.     Hawkes Bay met Coastal Areas, Hillsides en Alluvial Plains (deze zijn weer onderverdeeld in kleinere districten zoals de beroemde Gimblett Gravels, Esk Valley en Te Awanga)

6.     Wairarapa met  Martinborough , Gladstone en Masterton

 

Zuid Eiland:

1.     Marlborough met Southern  Valleys, Wairau Valley en Awatere Valley

2.     Nelson met Brightwater, Waimea Plains, Upper Moutere Hills, Richmond, Motueka en Golden Bay

3.     Canterbury & North Canterbury met Waipara Valley, Canterbury Plains, Banks Peninsula

4.     Central Otago & North Otago met Wanaka, Gibbston, Bannockburn, Alexandra, Bendigo, Cromwell/Pisa/Lowburn en  Waitaki Valley (meest recent)

 

We bespreken hieronder de drie grootste en het meest zuidelijke wijngebied.

 

Marlborough, de grootste van allemaal! 26.850ha!

Dit wijngebied ten noorden op het Zuid Eiland, met Blenheim als regio hoofdstad, heeft met zijn Sauvignon Blanc wijnen er voor gezorgd dat Nieuw Zeeland op de wereld (wijn)kaart staat.

Hier ging in 1875 voor het eerst een wijnstok de grond in, door Charles Empson op Auntsfield vineyard, regio’s eerste commerciële wijngaard in Fairhall district.

Honderd jaar later in 1973 legt Montana Wines bijna  810ha commerciële wijngaard aan op wat nu Fairhall Estate heet,  in 1976 volgt de eerste magere oogst van Müller Thurgau en Cabernet Sauvignon welke nog werd verwerkt in Montana’s Gisborne Winery op het Noord Eiland. 2 jaar later bouwt Montana regio’s grootste winery, thans bekend als The Brancott Winery and visitors centre.

Met een gemiddeld aantal zonuren van 2409 uur en slechts 655mm regen per jaar, tel daarbij op de beschutte ligging achter de bergen in het westen en de zeewind vanuit het oosten, gevarieerde bodems van grind tot klei, dan kun je niet anders stellen dat dit de hemel op aarde is voor wijnboeren en wijntoeristen!

 

Enkele wijnhuizen , een greep uit de meer dan 150 wineries!

-Awatere River                       -Saint Claire Family Estate

-Babich Wines                        -FROMM Winery                   

-Tohu Wines                           -Brancott Estate                    

-Hans Herzog Estate              -Villa Maria

-Cloudy Bay Vineyards          -Matua                                              

-Wairau River Wines              -Kim Crawford                       

-Misty Cove Wines                 -Yealands Estate Wines

-Dashwood                              -Nobilo

 

Druivenrassen

Uiteraard is hier met 22.369ha Sauvignon Blanc het meest aangeplant gevolgd door Pinot Noir 2669ha, Chardonnay 1095ha en Pinot gris 1082ha, blijft er een aantal ha over die verdeeld zijn over 29 andere rassen zoals Riesling, Syrah, Viognier, Tempranillo, Arneis, Merlot, Grüner Veltliner en zelfs Montepulciano!

 

Wijnproeven

Een bekende wijnroute in Marlborough is “The Golden Mile” , een 6km lange tocht langs diverse wijnhuizen met “Cellar Doors” , proeflokaal met wijnwinkel, die het beste per fiets gedaan kan worden…;-)

 

-Hawkes Bay, 4.771ha

Hawkes Bay ligt op het Noord Eiland, zo’n 200km ten zuiden van Gisborne en ongeveer 300km te noorden van hoofdstad Wellington. Napier en Hastings zijn de belangrijkste steden. Dit is het Walhalla voor foodies en wijnliefhebbers, met talloze wijnrestaurants, tastingrooms en wijnroutes is Nieuw Zeelands 2e regio in grote, ”a place don’t miss it”

Hawkes Bay telt zo’n 88 wijnhuizen, voornamelijk kleine boutique stijl producenten, die wijnen maken van crispy droog mousserend tot vol aromatisch Bordeauxstijl rood en alles wat er tussenin zit.

De Franse Missionaris van Marist, vader Lampila, bouwde hier als eerste wijngaarden aan in 1851, thans bekend als de Mission Estate Winery in Taradale Hills, iets ten z.w. van Napier, om er miswijnen te maken.

Alhoewel het mogelijk is om hier elke type en stijl wijn te produceren, ligt toch wel de nadruk op volle ronde Chardonnay’s, zachte Sauvignon Blanc (dus niet die crispy types uit Marlborough) en robuste rode Bordeauxstijl blends. Dit kan ook, want je hebt hier verschillende landschapsstijlen en bodemtypes, zoals de koele kustvlaktes rond Te Awanga ten zuiden van Napier en Esk Valley ten noorden ervan, het warme binnenland van o.a. Dartmoor Valley en River Valleys met zijn diverse bodemtypes en variaties in hoogtes.


De Sauvignon Blanc wijnen zijn hier minder crispy en vegetaal (lager Methoxypyrazine gehalte dat het typische groene tintje geeft  zoals vers gemaaid gras, buxes en katte pis) dan in Marlborough.

Er zijn hier zelfs producenten die hier Sauternes achtige zoete wijnen produceren, Late Harvest of zelfs met Botrytis! (edele rotting) Dit gebeurt in gebieden waar de omstandigheden nagenoeg hetzelfde zijn als in Europa, wijngaarden in de buurt van rivieren of meertjes, met ochtend mist. Alpha-Domus Estate in the Triangle district ten westen van Hastings is zo’n wijnhuis die van Sémillon heerlijke Botrytis wijnen maakt.

 

Enkele wijnhuizen

-Mission Estate Winery                   -Esk Valley                              -Trinity Hill

-Vidal                                                  -Te Mata

-Clairview Estate winery                 -William Murdoch Wines

-Stonecroft wines                             -Alpha Domus

 

Druivenrassen

Bordeaux blends zijn populair hier in Hawkes Bay, echter is Merlot vaak het meest vertegenwoordigt in de blend. Merlot telt 1018ha en Cabernet Sauvignon slechts 194ha. Daarnaast vind je hier ook enkele hectaren aan Malbec en Cabernet Franc.

Chardonnay is leading met 1039ha gevolgd door Sauvignon Blanc met 1035ha, Pinot Gris 475ha, Syrah 329ha, Pinot Noir 231ha, blijft er zo’n 360ha over aan diverse druivenrassen zoals Viognier, Sémillon, Tempranillo, Gewürztraminer en enkele wijngaarden met experimentele, m.n. Spaanse en Italiaanse, druivenrassen.

 

 

Wijnproeven

Ook in Hawkes Bay zijn er tal van Cellar Doors, eventueel met restaurant en/of wijnbar, waar naar hartenlust kan worden geproefd!

 

-Gisborne, 1.190ha

Volgens locals hét  Chardonnay-centrum van Nieuw Zeeland!

Het is in ieder geval met ruim 50% van de totale aanplant hier in Gisborne, ook wel Poverty Bay genoemd, het meest mee aangeplant.

De wijnen van deze druiven in dit warme en relatief vochtige gebied op Noord Eiland zijn vaak rond, toegankelijk en bulken vaak van het tropische fruit. Dit zijn wijnen om te drinken zodra ze in de fles zitten, dus vooral niet bewaren! De wijnen sluiten mooi aan op de lokale keuken die vooral bekend staat om schelp,- en schaaldieren en snapper.

In dit op 3e na grootste wijngebied schijnt als eerste de zon over de wijngaarden in Nieuw Zeeland, zo oostelijk ligt het.

Uit deze regio (én uit Hawkes Bay) haalt ook Lindauer, Nieuw Zeelands grootste exporteur, zijn Chardonnay en Pinot Noir druiven om er mousserende wijnen van te maken, traditioneel, met 2e gisting op fles. Het wijnhuis behoort overigens tot het Australische Lion Beer groep.

 

Wijnbouw gebeurt hier met relatief weinig wijnbedrijven verdeeld over een mix van enorm grote , bijna wijnfabrieken, én Boutique Wine Estates én contract growers, boeren die hun druiven verkopen aan de hoogste bieder of een contract hebben met de grootste wijnproducenten/huizen in Nieuw Zeeland zoals bijvoorbeeld Villa Maria Estate, Montana Brancott, Corban en INDEVIN.

 

Enkele wijnhuizen

-Lindauer

-Ashwood Estate

-HiHi Wines

-Millton Vineyard & winery (Biodynamisch)

-Matawhero Wines

 

Druivenrassen

Chardonnay is met 574ha het meest aangeplant gevolgd door Pinot Gris met 261ha.

Sauvignon Blanc 159ha, Gewürztraminer 35ha, Merlot 27ha blijft er 159ha over voor zo’n 22 verschillende druivenrassen zoals Muscat, Müller Thurgau (vroeger één van den meest aangeplante rassen in Gisborne), Sémillon, Pinot Noir en Chenin Blanc.

 

Wijnproeven

Uiteraard bij de Celler Doors, maar ook in de talloze restaurants en wijnbars in Gisborne. 

 

-Central Otago, 1.884ha

Qua wijngaard oppervlakte zou je zeggen dat dit wijngebied groter is dan Gisborne, maar qua gemiddelde opbrengst per oogstjaar ligt het met 11.000 ton t.o.z.v. 16.000 ton in Gisborne een stuk lager (ter illustratie, Marlborough produceerde in 2019 ruim 305.000ton!). Dat komt omdat er minder stokken per ha aangeplant kunnen worden per wijngaard, daar er hier meer op berghellingen aangeplant moet worden om vorstschade te beperken, en liggen de uitgestrekte wijngaarden van Gisborne voornamelijk in de vlakke delen zoals bv in Patutahi.

In dit zuidelijkste wijngebied ter wereld en Nieuw Zeeland’s hoogste, heerst er een continentaal klimaat, wat wil zeggen ijskoude winters, korte, hete, droge zomers met aanzienlijk verschil tussen dag en nacht temperatuur. In dit bergzame gebied waar het hele jaar door geskied kan worden, ligt het jaarlijks gemiddeld aantal zonuren in b.v. Queenstown op 1921 met 913mm regenval en,in het meest zuidelijke, subgebied Alexandra op 2025 uur met maar 360mm regenval. Het zonlicht is hier zeer intens door gat in de ozonlaag. Doordat hier de kans op nachtvorst groot is in de periode dat de knoppen uit komen, hebben een aantal wijnhuizen windmolens in hun wijngaarden geplaatst die aangedreven worden door zonne energie, de koude lucht wordt dan als het ware weggeblazen.

 

In 1864 werd in de buurt van Clyde, iets ten noorden van Alexandra, door de Fransman Jean Desiré Feraud de eerste wijnstokken aangeplant, in 1881 won hij met zijn Bourgogne stijl wijnen een prijs in Sidney.

Niet te min duurde het tot 1895 dat Romeo Bragato (zie stukje geschiedenis hierboven) Central Otago bezocht en concludeerde dat het geschikt was voor aanplant van wijndruiven. Het waren echter Rolfe Mills, de grondlegger van het moderne wijn maken in Central Otago, en zijn vrouw Lois die in 1976 met de aanleg van de Rippon Vineyard in Wanaka het startschot gaven tot de wijnindustrie die we nu kennen.

Black Ridge Vineyard is momenteel het zuidelijkst gelegen wijngaard ter wereld en ligt op ongeveer 45° ZB. Al met al zijn er tegenwoordig zo’n 135 Wineries in Central Otago, meeste van hen zijn Boutique Wineries, terwijl het in er 1997 nog slechts 14 waren!

 

Enkele wijnhuizen

-Black Ridge                -Mount Edward

-Chard Farm                -Mt. Difficulty

-RIPPON Vineyard      -Tarras Vineyards

-Gibbston Valley         -Shaky Bridge Wines

-Māori Point                -Pisa Range Estate

 

Druivenrassen

Pinot Noir, Pinot Noir en nog eens Pinot Noir, bijna 1500ha zijn hier aangeplant! En nog steeds groeit het aantal hectaren per jaar!

Met 190ha volgt Pinot Gris, 68ha Riesling, 57ha Chardonnay en slechts 39ha aan Sauvignon Blanc. Blijft er 36ha over voor andere rassen als Gewürztraminer, Chenin Blanc, Grüner Veltliner enz.

 

Wijnproeven

Ook hier hebben de meeste Wineries  Celler Doors, zowel met als zonder restaurant.

Tot Slot

Hoewel ik heb geprobeerd heb om zoveel mogelijk te vertellen over dit indrukwekkende en relatief jonge wijnland, zal ik zeker het een en ander vergeten zijn te benoemen. Ik heb het beperkt tot de 3 grootste gebieden en ben geëindigd met het wijngebied dat op dit moment het meest in ontwikkeling is en daardoor voor ons als wijnliefhebbers het meest interessant.   

Ik hoop u hierbij uitgedaagd te hebben om eens te kiezen voor zo’n heerlijke crispy Marlborough Sauvignon Blanc, fruitige Pinot Noir uit Central Otago, volle Bordeaux-stijl wijn uit Hawkes Bay of een volle tropische Chardonnay uit Gisborne.

Cheers!

 

Bronnen:

-New Zealand Winegrowers https://www.nzwine.com/

-Wine in New Zealand-Caroline Courtney

-The World Atlas of Wine by Jancis Robertson & Hugh Johnson

-Google earth

 

Rosé, trendwijn of blijvertje?

Sinds de jaren ’70 in de vorige eeuw is rosé in Nederland een populaire drank, in die tijd vooral bij studenten die niets moesten hebben van de eveneens populaire (medium) sherry. De Portugese rosé van Mateus was hét merk, mede dankzij de bolvormige fles, de bocksbeutel, die na het consumeren gebruikt werd als kaarsenstandaard voor druipkaarsen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Blog-Mateusrose-300x200.jpg
 

 Anno nu!
Rosé zien we in verschillende soorten en smaken, uit diverse landen uit Europa maar ook uit de nieuwe wijnwereld zoals Zuid Afrika en Australië. Maar het populairste rosé land in Nederland is toch Frankrijk en m.n. uit de Provence!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is club55-300x150.png
 

Tegenwoordig zien we steeds meer hippe flessen uit de Provence in de Nederlandse wijnkoelers staan, in alle soorten en maten, met pakkende teksten, wit matglas of verpakt in glimmend goud of roze plastic. Vooral in de trendy en hippe beachclubs aan de Côte d’ Azur worden de flessen steeds groter en duurder. Waar naast de plaatselijke rosé’s van MIP, AIX en Domaine TROPEZ, ook mousserende/champagne rosé’s steeds populairder wordt. Deze trend zal zich zeker uitbreiden naar ons land.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is original_open-uri20130306-5939-15c9rig-300x226.jpg
 
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 01788d1d5d9121955fc9e2224b3f05f9-roses-style-300x200.jpg
 

De trend is duidelijk licht roze van kleur, bijna wit met een roze zweem, wat overigens niets over de smaak zegt. Deze kleur wordt bereikt door de druiventrossen, in zijn geheel, heel voorzichtig te persen, “Vin Presse” of door de manier van “Saignée”, het laten bloeden van de druiven, toe te passen. Daarna wordt de rosé op basis van witte wijn bereiding gemaakt. De smaak wordt bepaald door de druivenrassen die gebruikt worden. In de Provence zijn dat grenache, cinsaut, mourvedre en tibouren, druiven die veel smaak afgeven en tonen van kruiden die in de omgeving groeien , garique-rozemarijn- lavendel-tijm, weergeven. Maar ook zien we cabernet sauvignon en syrah, vooral in Aix-en-Provence.
Dit type rosé is zo populair, dat andere wijnlanden dit wijntype ook gaan maken. Echter zijn zij vaak afhankelijk van andere druivenrassen wat dus een andere smaak geeft aan de wijn. Dus je kunt nooit op de kleur afgaan wanneer het om smaak gaat!

Over smaak gesproken! Wil jij eens verschillende rosé’s naast elkaar proeven? Ga dan naar onze pagina Wijnproeverijen bovenaan deze pagina!

 

  Dus, rosé trend of blijvertje? Def een blijvertje!

Jumilla-spanje

Bodegas Bleda

Spanje, elke wijnliefhebber kent wel een streek. Het gros van deze wijnliefhebbers zullen vaak streken als Rioja, Rueda, Priorat of Ribera del Duero opnoemen, of zelfs Sherry, wanneer naar hun beste Spaanse wijnervaring wordt gevraagd. Weinig mensen kennen echter de Levante, de streek in het  achterland van bekende kustplaatsen zoals Alicante en Valencia. Dit gebied herbergt een zestal DO’s, denominaciónes de origen, oftewel gevestigde herkomst benamingen. DO Valencia, DO Utiel-Requena, DO Alicante, DO Yecla, DO Bullas en tot slot DO Jumilla, deze laatste lichten we uit in deze UITGELICHT!

DO Jumilla ligt zo’n 100 km ten westen van Alicante, landinwaarts dus, in de provincie Murcia en behelst rond de 40.000ha aan wijngaardareaal en behoord samen met DO Utiel-Requena tot de grootste van de zes bovengenoemde DO’s.

 

 

 

Jumilla staat vooral bekend om zijn rode wijnen, zo’n 90% van de totale productie, de rest is wit en rosé. De belangrijkste blauwe druif is hier de Monastrell, in Frankrijk Mourvèdre genoemd, welke vaak met andere rassen zoal Tempranillo en/of Syrah wordt geassembleerd. Daarnaast vind je er Merlot, Cabernet Sauvignon en Garnacha.

In Jumilla is het droog, hooguit zo’n 400mm neerslag  p.j. , wat resulteert in lage opbrengsten van amper 10hl/ha! wat in combinatie met Monastrell wijnen oplevert die donker gekleurd, geconcentreerd, stevig maar ook fruitig zijn.

Enkele bekende Bodegas zijn; Bodegas Bleda, Casa de la Ermita en Bodegas Luzón

Eens iets anders dan Rioja of Ribera del Duero? Jumilla wijnen met zijn Monastrell druiven zullen u plezierig verrassen!  Saludos!

 

 

 

Moezel, mosel

Welke wijndrinker heeft hier nou niet van gehoord!

Over de Moezel, tot oogst 2006 MOSEL-SAAR-RUWER, wordt vaak door onwetenden helaas nog denigrerend gesproken, waarschijnlijk door de goedkope wijnen die vanaf de jaren 50 veel werden gedronken; het “zoete moezeltje” . Deze massaproductie wijnen kwamen  op de markt om de Duitse wijnbouw uit het slob te halen na de twee wereld oorlogen, kwantiteit ging toen voor kwaliteit helaas.

Sinds de jaren 90 is er een duidelijke kentering, kwaliteit stond weer voorop, de wijnen werden droger en rode wijnen doen het steeds beter! Riesling is dé druif van Duitsland, in de Moezel is er ruim 61.3% mee aangeplant! Van de wereldwijde aanplant van Riesling staat het meeste areaal in Duitsland, bijna 24dz ha! Daarnaast staan nog witte druivenrassen zoals Elbling, Müller-Thurgau, Kerner en zelfs wat Chardonnay, Weissburgunder (pinot blanc) en Grauburgunder (pinot gris). Rood wordt hoofdzakelijk gemaakt van Spätburgunder en Dornfelder gevolgt door Portugieser, Trollinger, Schwarzriesling (Pinot Meunier), Lemberger (Blaufränkisch) en nog enkele blauwe rassen. De Moezel ontspringt in de Vogezen en stroomt vanuit Frankrijk  via Bereich Moseltor Duitsland binnen en mondt vervolgens na  544 kilometer bij Koblenz uit in de Rijn.

Met een helling van 65° is de Bremmer Calmont dé attractie in de Moezel voor wijnliefhebbers, dit is de steilste wijngaard van Europa, zo niet ter wereld!
In dit deel van de Moezel, de Unter Mosel met het Bereich Burg Cochem ook wel bekend als de “Terrassenmosel”, kan alleen op terrassen wijnbouw plaats vinden. Op deze hellingen schijnt de zon bijna horizontaal op de wijnstokken en verwarmt de bodem om het later weer door te geven aan de wijnstok. Waarschijnlijk komt hier ook de naam Calmont vandaan, “calidus mons” Romeinse term voor warme berg. Eenmaal in de Moezel  is het een must voor wijnliefhebbers om deze sinds Romeinse tijd aangelegde wijngaarden met zijn spectaculaire vergezichten te bezoeken.

Top wijnhuizen:
Menig Duitse kwaliteitwijnhuizen zijn aangesloten bij de VDP, Der Verband Deutscher Prädikatsweingüter, een club die opgericht is in 1910 en thans zo’n 197 leden heeft, waarvan 31 in de Moezel.  Zij hanteren strenge toelatings eisen en voeren een eigen kwaliteitsniveau’s verdeeld in 4 klasses: van laag naar hoog VDP.GUTSWEIN>VDP.ORTSWEIN>VDP.ERSTE LAGE>VDP.GROSSE LAGE.

                                                                       

 

 

De wijnen van de VDP kun je herkennen aan de afbeelding van een adelaar met daarin een druiventros.

Enkele VDP wijnhuizen met GROSSE LAGE (Grand Cru) wijngaarden in de Moezel;

-Weingut Grans Fassian te Leiwen met LAURENTIUS-LAY in Leiwen, APOTHEKE in Trittenheim, HOFBERGER in Drohn en GOLDTRÖPFCHEN in Piesport
-Weingut Clemens Busch te Pünderich met MARIENBURG in Pünderich.
-Weingut Milz Laurentiushof te Trittenheim met LEITERCHEN, FELSENKOPF EN APOTHEKE in Trittenheim, HOFBERGER in Dhron.
-Weingut Van Volxem te Wiltingen met SCHARZHOFBERGER, SCHARZHOFBERGER PERGENTSKNOPP, BRAUNFELS, GOTTESFUSS, VOLZ KUPP in Wiltingen, ALTENBERG in Kanzem, GOLDBERG, RITTERPFAD in Wawern

Dus zoals je ziet is meer dan alleen het zoete Moezeltje!

Links:
https://www.vdp.de/de/die-weine/die-vdp-regionen/mosel
https://www.vdp.de/de/die-weine/klassifikation
https://www.vdp.de/de/die-winzer  (Alle wijnmakers v.d. VDP)
https://www.vdp.de/de/die-winzer?tx_vdpwinzer_liste%5BlocalOrganization%5D=5&cHash=479edf36826d907d834ef3128700268b 
(Alle wijnmakers uit de Moezel)

https://photos.app.goo.gl/UmvLwV732LYMQvir5  Stroomgebied Moezel vliegtuigview

                                                                                                                                           

Trittenheim                                                                                                                                                                                                       Grosse Lage Apotheke

Zoete rode wijn uit Frankrijk, de Roussillon

Vele vakantiegangers rijden er jaarlijks door om op hun bestemming aan de Spaanse Costa Brava te komen; Banyuls!

 

Banyuls is een klein wijngebied met steile hellingen die betaat uit leisteen, waar de wijngaarden op terrassen zijn aangelegd waarvan hooguit 30hl/ha vanaf komt en  direct aan de Spaanse grens ligt. De wijn Banyuls rouge wordt gemaakt van minimaal 50% grenache noir druiven eventueel aangevuld met syrah, cincault of gargignan. Het bijzondere van deze wijn is dat het een rode zoete wijn is die, als eerste indruk, veel op Ruby Port lijkt maar door gebruik van andere druivenrassen, de heersende microklimaten en verschil in alcohol percentage, Banyuls tussen de 15 en 18%, Port vaak hoger, beide toch een geheel eigen karakter hebben.                                                                                                                                                                                                                                                         

Banyuls is, net als Port, een “versterkte” wijn, wat wil zeggen dat er tijdens de alcoholische gisting op een bepaald moment alcohol wordt toegevoegd, de gisting stopt en de overgebleven suikers die niet vergist zijn vormen de zoetheid van de uiteindelijke wijn.

Banyuls kent verschillende variaties, zo heb je de Grand Cru versie, alleen in top jaren, die minstens uit 75% uit grenache noir druiven moet bestaan en minimaal 30 maanden heeft moeten rijpen op houten vaten of grote flessen, zgn “Bonbonnes”. Andere wat minder bekende soorten Banyuls zijn; Banyuls Blanc, Banyuls Rosé, Banyuls Ambré een witte Banyuls die bewust oxidatief wordt gemaakt, en daardoor amberkleurig is, Banyuls Traditionnel, Banyuls Rimage: een wijn uit een uitzonderlijk wijnjaar met jaartal die geen houtopvoeding heeft gehad en jong op fles gaat om oxidatie tegen te gaan en daardoor zijn fruitigheid behoud,Banyuls Hors d’Age; alleen bij de soorten Traditionnel , Ambré en Grand Cru, deze wijn mag pas op de markt komen vanaf 1 september van het vijfde jaar na de oogst en heeft minstens 30 maanden houtrijping gehad.                                                                                                                         

                                                                                                                        

Wijn-spijs: Banyuls laat zich fantastisch combineren met chocolade! De fruitige types zoals Rimage zijn heerlijk met compote van zwart fruit eventueel met chocolade mousse.

Banyuls, al met al een wijn die zeker het ontdekken waard is! Wellicht bij het kerstdessert?

Verkrijgbaar in de betere Wijnwinkel.

Wijntrends

Wijntrends 2020 Vegan Wine / Wijn.
Overgewaaid uit de foodtrend is het begrip Vegan Wine, of te wel veganistische wijnen. Hoezo veganistisch? Wijn is toch gemaakt van druiven? Klopt helemaal! Alleen tijdens de wijnbereiding kan gebruikt gemaakt worden van dierlijke producten zoals bijvoorbeeld eiwitten, gelatine en vislijm om wijnen te klaren c.q. te filteren. Ook het gebruik van dieren in en om de wijngaarden, om bijvoorbeeld te ploegen of voor transport is niet toegestaan! Wel het gebruik van machine’s, wat dan weer niet zo goed voor het milieu is…. Is Bio of Biodynamische wijn Vegan? Niet persé, de producenten van deze wijnen mogen dierlijke producten gebruiken. 

 

Bio & Biodynamische Wijnen.Wijntrends 2020
Deze wijnen stijgen al jaren in populariteit en de opmars is vooralsnog niet te stoppen! Ook deze wijnen worden steeds vaker Vegan geproduceert, dus 2 vliegen in 1 klap, al wordt er dikwijls bij Biodynamische wijnbouw gebruik gemaakt van ploegpaarden in de wijngaarden..

Wijntrends 2020Orange Wines.
Dit zijn witte wijnen gemaakt op de manier zoals het waarschijnlijk allemaal begonnen is. De wijndruiven worden, in tegenstelling tot “normale” witte wijnbereiding, met schil en al gegist. Vaak in grote Amphoras, stenen kruiken met wel duizenden liters inhoud die boven de grond opgesteld staan of in Qvevri, ook een soort van grote kruik maar dan in gegraven in de grond, dit wordt bv in Georgië gedaan. De kleurstoffen en tannines worden losgeweekt uit de schil waardoor de uiteindelijke wijn amber tot oranje van kleur is met duidelijk waarneembare tannines. Dit kunnen troebele wijnen zijn met een behoorlijke “Bite”, wat deze wijn naast de kleur zo bijzonder maakt! Een wijn voor de gevorderde wijndrinker laten we maar zeggen!

 

 

 

Rosé.  Wijntrends 2020 (2)
Rosé blijft maar stijgen in populariteit! Provence (style) rosé is en blijft voorlopig de meest populaire wijn. Flessen worden echter steeds groter en uitbundiger en wijken af qua oorspronkelijke vorm, het slanke amphora moddel. 

Lees ook: https://indebuurt.nl/apeldoorn/doen/is-rose-een-trendwijn-of-een-blijvertje~75565/

 

Wijntrends 2020Alcoholvrije Wijn.
In navolging van de alcoholvrije bieren wordt ZERO wijn steeds gewilder. De kwaliteit blijft echter ver achter in verhouding tot “echte”wijn. Ik heb op de afgelopen Wine Professional weer een aantal wijnen mogen proeven, en net als vorig jaar, was het weer, op een enkeling na, een teleurstellende ervaring. Ik heb dan wel over wijnen met 0.0% alcohol, de wijnen met een laag promillage doen het een stuk beter, denk dan aan wijnen tot 8,5%. Maar de ontwikkeling blijft doorgaan en ongetwijfeld zullen er binnen enkele jaren wijnen zijn die niet van “echt” te onderscheiden zijn.

 

 

 

 

Wines made by Women
Wijnen gemaakt door vrouwen en vrouwen met een eigen wijngaard. Dit is een voorzichtige trend die zich inzet. De toekomst zal uitwijzen of dit zal doorzetten,  maar de eerste voortekenen zijn er!

Tips voor de feestdagen 2019

Yes! De Sint is het land weer uit dus we kunnennu helemaal los met Kerst. Heb jij het diner al helemaal in je hoofd? Tof, maar heb je dan ook al een keuze voor de wijn gemaakt? Vinoloog Martin van den Brink van Horeca & Wijn Advies NL helpt je voor de dag komen als wijnexpert! Want eigenlijk is er maar één ding dat je echt moet onthouden: hoe meer smaken in het gerecht, hoe complexer de wijn moet zijn.

HET APERITIEF
Het aperitief is bedoeld om de eetlust op te wekken en dat doe je door een drankje met een fris karakter. Hou je van een bubbeltje? Dat kan er ook gewoon bij. Kies je een cocktail of longdrink, ga dan voor het frisse, bittere type als de Dry-Martine cocktail of een Gin-Tonic.

Een glas Champagne, Cava, Prosecco, Fino Sherry, witte of rode wijn kan ook, zolang die maar droog is. Wat je in elk geval nooit moet doen, is een te zoete of romige drank kiezen. Dus rode en witte port of cream-likeuren kun je beter laten staan.

‘Bij paddenstoelen kies je voor rode wijnen die iets aards en kruidigs hebben’

WIJN BIJ JE VOORGERECHT
Serveer je een garnalencocktail? Schuif dan sowieso de Riesling aan de kant. Samen met garnalen krijg je dan een metaalsmaak, bah! Beter is het om witte wijnen te kiezen als Muscadet sur Lie uit de Loire-Frankrijk, Cortese- Piëmonte-Italië, Soave-Veneto-Italië en Chenin Blanc uit Zuid Afrika. Whiskysaus overheerst vaak, pas daarmee op in combinatie met je wijn.

Bij gerookte zalm kun je heel veel lekkers drinken. Sauvignon Blanc uit de Loire zoals Sancerre, Pouilly Fumé en Sauvignon de Touraine zijn klassiekers. Maar ook een niet te krachtige Verdejo uit Rueda-Spanje kan een goede combi zijn. Zit er ui bij het gerecht? Kijk dan uit met de combinatie die je kiest.

Rundercarpaccio met rucola, dressing op basis van acetobalsamico en Parmezaanse kaas is ook een mooi traditioneel voorgerecht. Daarbij past een fruitige rode wijn heel goed, bijvoorbeeld de Italiaanse Valpolicella Classico uit Veneto, Barbera uit Piëmonte of eventueel Cabernet Franc-Loire-Frankrijk.

SOEP

Over soep kunnen we kort zijn, daar hoort geen wijn bij. Heb je nog een glas staan van het voorgerecht? Drink die dan gewoon lekker door bij de soep en wacht op wat komen gaat. 

HET HOOFDGERECHT

Het hoofdgerecht kan natuurlijk talloze vormen aannemen. Staat er gevogelte als kalkoen of kip op het menu? Kijk dan naar wat je erbij serveert. Bij paddenstoelen kies je voor rode wijnen die iets aards en kruidigs hebben, zoals Shiraz uit Australië, Rioja’s, Malbec uit Cahors-Z.W.-Frankrijk of Argentinië. Bij bijvoorbeeld blauwschimmelkaas kies je voor een  type Nero d’Avola uit Sicilië, Merlot uit Chili of Argentinië.

Het traditionele varkenshaasje krijgt in Nederland vaak een champignonroomsaus. Daarbij hoort een zachte, volle wijn zoals Montepulciano d’Abruzzen-Italië, Ripasso uit Valpolicella-Italië, Primitivo-Puglia-Italië of Zinfandel uit Californië.

Wild als hoofdgerecht is wel het summum van het hele diner. Of je nu kiest voor hazenree, hert, wild zwijn of fazant. De één kan een hele krachtige wildsmaak hebben zoals haas, de ander juist subtiel zoals ree.

Over het algemeen passen Rhônewijnen goed bij wild, maar dan moet je geen hele lichte kiezen als Côte du Rhône of Côte du Rhône Village. Kies bijvoorbeeld mooie volle en iets kruidige wijnen zoals Gigondas, Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras, Grozes Hermitage en Hermitage. Wil je voor Italiaans gaan? Dan is een Amarone uit Valpolicella een goede keus.

‘Staat er ijs op het programma? Kies dan een wijn die zoeter is dan het gerecht.’

Ga je specifiek voor wilde fazant en combineer je dat met zuurkool? Dan hebben we een gratis tip voor je. Kies een traditionele wijn, bijvoorbeeld Riesling of Pinot Gris uit de Elzas of een heerlijke Riesling Spätlese uit de Rheingau, liefst een wat oudere type of Grand Cru (Elzas). Een scheutje van de wijn kun je ook gebruiken om de zuurkool in te koken. Voor een extra feestelijk kerstmaal.

Bij veel mensen zal toch de traditionele biefstuk gewoon op tafel verschijnen. Als je daar geen uitgesproken bijgerechten bij serveert en kiest voor een lichte jus, eventueel van rode wijn, dan is een rode Bordeaux een prima wijnkeuze. Hou je van een stevige Bordeaux? Ga dan voor een wijn uit de Médoc (linkeroever). Wil je juist een wat toegankelijker type? Neem dan een wijn van de rechteroever zoals (Lalande) Pomerol of St Emillion, deze hebben vaak meer Merlot in de blend samen met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.

Bij kalf geserveerd als ragout is een witte Rhônewijn erg lekker, het zachte mondgevoel sluit perfect aan bij de romigheid van de ragout. Kalf als kotelet gebakken of gegrild gaat mooi samen met Spaanse Tempranillo zonder houtopvoeding, Nero d’Avola Sicilië-Italië, Argentijnse Mabec zonder al te veel tannine, Duitse Spätburgunder/Pinot Noir of Pinot Nero uit Trentino-Alto Adige-Italië.

Roullade van varken, kip of kalf combineert ook goed met de wijnen die bij kalf passen, maar veel is dan afhankelijk van de garnituur die je erbij serveert.

GOURMETTEN

En dan het gourmetten. Wie houdt er niet van? Maar qua wijn wel een uitdaging, want er zijn veel verschillende smaken op tafel en het is een redelijk vette keuze. Hou je van rode wijn, kies dan voor fruitige types zoals Beaujolais, Valpolicella, de betere Lambrusco’s en Lagrein uit Alto Adige. Witte wijnen die je kunt kiezen zijn Pinot Grigio, Fiano en Grillo uit Italië of witte Gasgogne wijnen van Colombard en Ugny Blanc of Vermentino uit de Provence of Corsica. Kies in ieder geval geen volle, houtgerijpte Chardonnay, dat is te veel van het goede.

HET DESSERT

Heb je nog ruimte voor een dessert? Als dat op basis van chocolade is, dan is een rode Banyuls uit de Roussillon lekker. Of de PX-sherry, een donkere, stroperige zoete wijn gemaakt van ingedroogde druiven.

Staat er ijs op het programma? Kies dan een wijn die zoeter is dan het gerecht. En wat ook altijd lekker is, Moscato d’Asti, een licht mousserende Italiaanse zoete wijn met een laag alcohol percentage, lekker verfrissend door de bubbel als afsluiter!

CURSUSSEN

Tijdens onze wijncursussen behandelen wij ook wijn-spijs! Handig! Dus 2 vliegen in 1 klap!

 

ITALIE, CAMPANIË OF CAMPANIA

                                                                                                            

Iedere liefhebber van Italiaanse wijnen kan de beroemde klassiekers opdreunen uit dit land, Barolo uit Piëmonte, Chianti Classico uit het beeldschone Toscane, Amarone en Ripasso uit Valpolicella enz enz. Onder deze liefhebbers zullen er weinig denken aan wijnen uit Campanië, met als hoofdstad Napels, en dat is erg jammer want er komen hier bijzondere wijnen vandaan gemaakt van bijzondere druivenrassen! Een streek met een rijke historie die terug gaat tot in de romeinse tijd en een gebied dat een Griekse ruggengraat heeft! En een streek waar men terug grijpt naar oorspronkelijke druivenrassen en waar internationale druivenrassen in de ban worden gedaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Toscane. Hier houdt het liefelijke Italië op, kusten met spectaculaire aanblik en een boeren keuken waar vooral de smaak voorop staat en uiteraard niet te vergeten de olijfolies, limoncello, kazen zoals peccorino, mozzarella di bufala en de streekkaas caciocavallo. Bij zulke rijke smaken moet je natuurlijk wijnen drinken die daar tegen op kunnen boxen!

Er wordt hier zowel wit, rood, rosé als spumante (mousserend) geproduceerd, ruim 2 miljoen hectoliter in totaal. Deze wijnen zijn onderverdeeld in IGP, DOC en DOCG klasse, de laatste twee vertegenwoordigen zo’n 15% van het totaal. De laatste jaren wordt meer en meer geïnvesteerd in vinificatie technieken, vooral door jonge wijnboeren, daar de belangstelling voor deze wijnregio  maar stijgt, niet alleen door de Italianen zelf, maar ook daar buiten.

Druivenrassen; in dit gebied staan meer dan 100 druivenrassen geregistreerd, hieronder  de belangrijkste.

Wit: Greco, Fiano, Coda di Volpe, Trebbiano, Biancolella, Bombino Bianco

Blauw: Aglianico, Piedirosso, Tintore, Olivella, Sangiovese(!) en Barbera(!)

Klein percentage aan internationale blauwe  druivenrassen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon.

Enkele wijnen die de moeite van het proberen waard zijn:

Greco di Tufo DOCG, gelegen tussen Avelino en Benevento, witte wijn gemaakt van minimaal 85% Greco welke voornamelijk groeit op vulkanische bodem die neergelegd is in 79 N.C. bij de uitbarsting van de Vesuvius en daarbij Pompeii verwoeste, aangevuld met eventueel Coda di Volpe. Greco verwijst naar zijn Griekse oorsprong en Tufo naar tufsteen. Wijnen geuren vaak naar citrus en groene appel maar ook naar perzik en accacia, in de smaak fris droog doch ook complexiteit door de bodem waarop de wijngaarden zijn aangelegd. Belangrijkst en oudste producent in dit gebied is Mastroberardino. 

                                                                                                           

Fiano di Avellino DOCG, witte wijn gemaakt van Fiano uit de provincie Avellino. Volle rijke, droge wijn die in de tijd van de Romeinen al in dit gebied gemaakt werd, en door producent Mastroberardino in de jaren 40 van de vorige eeuw gered werd van de ondergang en weer nieuw leven ingeblazen werd.

Taurasi DOCG, rode wijn welke dient gemaakt te zijn uit minimaal 85% Anglianico en vaak aangevuld met Piedirosso, of zelfs met Sangiovese en/of Barbera!  Volle krachtige, stoere topper die volgens de wet minimaal 3 jaar moet rijpen waarvan 1 op hout. De wijn kan lang na rijpen op fles door het relatieve hoge tannine gehalte en neigt qua geur en smaak naar roodfruit en bramen. Ook hier is Mastroberardino een belangrijke producent.

Vesuvio DOC met de bekende wijnen van Lacryma Christi die zowel wit als rood kunnen zijn. Vroeger stond deze voor kwaliteit, tegenwoordig wordt de naam misbruikt voor minder kwalitatieve wijnen helaas. Wit wordt gemaakt van o.a. Falanghina, Coda di Volpe en Caprettone. Rood van Piedirosso, Anglianico, Olivella en Sciascinoso

Cilento DOC met witte wijnen van Fiano en rood van Aglianico.

Irpinia DOC deze heuvelachtige streek ligt in de provincie Avellino waar de witte wijnen  van Fiano vandaan komen en de beroemde rode wijnen van Taurasi komen uit deze heuvels waar de Aglianico druiven perfect kunnen rijpen.

Naast deze gebieden zijn er nog enkele andere die interessant kunnen zijn zoals Campi  Flegrei, Sorrento, Costa d’Amalfi en de eilanden Capri en Ischia.

Belangrijke producenten;

*Antonio, Carlo en Pietro Mastroberardino in Avelino
*De Lucia, Guardia Sanframondi in Benevento
*Antonio Caggiano , Taurasi in Avelino
*Tenuta Fonzone, Paternopoli, Avelino

Waar verkrijgbaar?

https://bevino.nl/campania/  Amsterdam
https://www.italiaansewijnen.nl Hilversum
http://www.gall.nl Gall & Gall

Kortom er is veel te ontdekken in dit prachtige wijngebied!

Afbeeldingsresultaat voor Campania                                                                                                                                                                            

noord-Macadonië

Macedonie

We beginnen de onze rubriek UITGELICHT! met een onbekend wijnland, Macedonië, sinds februari 2019 officieel Noord Macedonië genoemd. Noord Macedonië is kleiner dan Nederland, 25.000km² t.o.z.v. 42.000 km² en heeft ruim 2.1 miljoen inwoners. Het ligt ingeklemd tuss

en Griekenland in het zuiden, Bulgarije in het oosten, Kosovo in het noorden en Albanië in het westen. Qua wijngaard areaal is het beduidend groter dan ons land, zo’n 35.000ha, wij hebben slechts rond de 160ha.

In deze wijngaarden, welke verspreid liggen over 7 wijngebieden waarvan er 3 bovenuit springen met een AOP (gegarandeerde herkomst benaming); Osogovo, Vardar-dal en Polog, worden naast de bekende internationale druivenrassen zoals o.a. merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, chardonnay, sauvignon blanc en riesling hoofdzakelijk autochtone rassen verbouwd. Voor witte rassen zijn dit voornamelijk žilavka, zhupljanka en temjanika, maar ook traminer, chardonnay en sauvignon blanc, ook de graševina die uit Kroatië is overgewaaid vind treft men hier aan.

Rode wijn komt van o.a. kratošija, prokupac en, de belangrijkste, vranec of vranac (spreek uit: vranets) wat zoiets als krachtig zwart paard betekend. Wijnen van de laatst genoemde druif zijn vaak rijk aan tanine, krachtig en donker van kleur, bijna zwart, daardom ook wel de “zwarte wijn” genoemd en wordt vaak geblend met internationale rassen zoals merlot en cabernet sauvignon.

In de tijd van de Romeinen, vóór onze jaartelling!, waren de wijnen uit deze regio enorm populair en gold Stobi in Vardar al als wijncentrum.  Vardar is qua microklimaat en omstandigheden te vergelijken met het Zuidelijke Rhône-dal in Frankrijk.

De belangrijkste producenten voor kwaliteitswijnen zijn Tikveš Winery, Stobi Winery, Bovin, Ezimet Vino, Popov en Venec Winery

Waar te verkrijgen in Nederland? Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op de site van Univin; http://univin.nl , info@univin.nl dé specialist op gebied van Macedonië.

                                                                                                          

%d bloggers liken dit: